in

Istramet: Noćas stiže pogoršanje vremena uz obilnu kišu i buru – Meteoalarm izdao oštra upozorenja

Foto Istramet/Leonard Beriša

Poslijepodnevno naoblačenje s jugozapada uvod je u novo žestoko pogoršanje vremena. Na nadolazeće pogoršanje osvrnuo se čak i američki Accuweather, piše Istramet večeras.

Meteoalarm je izdao 3 upozorenja. Narančasto upozorenje odnosi se na obilnu kišu, a lokalno u kratkom vremenskom roku može pasti više od 55 mm ili l/m2. Pritom postoji i mogućnost razvoja grmljavinskog nevremena, dok je vjerojatnost pojave grmljavine 60-80 %.

Glavno upozorenje ipak se odnosi na buru koja na sjevernom Jadranu može imati udare veće od 90 km/h. U Velebitskom kanalu udari mogu dostizati 130 km/h, što je zaista rijetkost u ovom dijelu godine.

Prema većem dijelu prognostičkih modela, glavninu kiše u Istri valja očekivati noćas i sutra prijepodne, a zatim se jače oborine uglavnom očekuju u Gorskom kotaru. Ukupna suma oborina na tom području u iduća 3 dana lokalno može prijeći 200 mm!

Temperature zraka ponovno će se sniziti značajnije ispod prosjeka, a hladnije vrijeme zadržat će se veći dio idućeg tjedna. U ponedjeljak i utorak u višem gorju valja očekivati povremenu susnježicu i snijeg, mjestimice uz stvaranje pokrivača.

Vrijeme će od utorka na našem području biti stabilnije, no i dalje očekujemo dosta oblaka i svježine. Temperature zraka tek će od petka vjerojatno porasti na oko 20 °C. Glavnina oborina preselit će se u istočnu Hrvatsku i BiH gdje prijete poplave. 

SVE VIŠE RAZVODA I MANIPULACIJA DJECOM – Dario Pulin iz Poreča filmom ispričao svoju bol zbog sina kojeg u drugoj državi vidi jednom u 2 mjeseca

NOVIGRAD: Hotelijer Aminess u svoju ponudu uveo proizvode OPG-ova i Ribarske zadruge Istra