in

Istramet: Pred nama je VRHUNAC LJETA, ali bez rekordnih vrućina

Istramet/Rabac/Foto David Faraguna

Posljednjih 10-ak dana u Istri obilježava vrlo ugodno ljetno vrijeme. Noći su razmjerno svježe, naročito po kotlinama unutrašnjosti poluotoka, dok dnevne temperature zraka rijetko prelaze 30 °C.

Iako smo u srcu ljeta, temperatura zraka u Pazinu prema podacima DHMZ-a posljednji put porasla je iznad 30 °C 07.07., dakle prije 11 dana. U Rijeci je u četvrtak prekinut taj niz kada je izmjereno 31,1 °C, baš kao i u Puli gdje je prema podacima s aerodroma bilo 30,1 °C.

Još u petak valja računati na umjerenu mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova oko Učke i u Gorskom kotaru, dok će drugdje povremeno biti povećane visoke naoblake, no zadržat će se suho vrijeme. Puhat će većinom slab, tek rijetko umjeren jugozapadnjak i jugo.

Vikend donosi daljnju stabilizaciju vremena i zatopljenje uz obilje sunčanog vremena. Temperature zraka postupno će porasti do 35 °C, ali tu će se i zaustaviti. Postupno će porasti i noćne temperature zraka, naročito uz obalu.

Što se tiče vjetra, za vikend će dominirati vjetrovi južnog smjera, a početkom idućeg tjedna uglavnom će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak i bura.

Ekstremni na Francusku

Kao što se može vidjeti na meteorološkim kartama, velike vrućine ponovno će zahvatiti zapadnu Europu. U Francuskoj se očekuju temperature zraka i do 43 °C, a vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka.

Iako do Hrvatske glavnina ovog vrućeg afričkog zraka ne bi trebala pristići, ne smijemo isključiti mogućnost da zabilježimo nekoliko vrlo vrućih dana (tmax >35 °C). No, obaranje toplinskih rekorda nije izgledno. 

ODLUKA VLADE: Gradit će se novi most preko Dragonje

TAR: Na Lanterni koncert Amy Winehouse Tribute Banda i drugi ovogodišnji Beer Fest