in

Istramet: Silovit neverin noćas iznenadio Istru, lokalno pala obilna kiša uz olujan vjetar – slijedi REPRIZA

Foto Istramet/Zoran Burazerović

Silovit neverin kojeg glavnina prognostičkih modela nije predvidjela noćas je iznenadio cijelu Istru i Kvarner. Zabilježena je obilna kiša, olujan nalet vjetra, ali i više od 8.000 munja u samo 2 sata.

Približavanje olujnih sustava iz Italije o kojima smo ranije izvještavali potaknuo je razvoj novih grmljavinskih sustava na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno.

Zapuhao je prolazno jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima, uglavnom jugozapadnjak. Naše meteorološke postaje na pulskom području zabilježile su najjače udare vjetra, postaja Veli Vrh izmjerila je 24 m/s ili 86 km/h.

Mjestimice je pala i obilna kiša. U Umagu i Novigradu čak 32 mm, porečke postaje zabilježile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U centru Pule palo je 13 mm.

Temperature zraka snizile su se za oko 5 °C, stoga je noć bila puno ugodnija u odnosu na protekle dane, iako je DHMZ putem Meteoalarma izdao narančasto upozorenje zbog vrlo tople noći.

No, nepreciznije prognoze nas ne trebaju čuditi u ovakvim situacijama, jer je neverine vrlo teško prognozirati.

To je samo uvod u promjenu vremena koja stiže večeras, 27. srpnja, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje, 28. srpnja, kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jaki neverini i obilje grmljavinske aktivnosti.

NEVRIJEME U SUBOTU I NEDJELJU

Atmosfera će se u subotu navečer naglo destabilizirati, a na moru će početi razvoj izoliranih grmljavinskih sustava će pristizati s jugozapada. Jačat će jugo koje prema dijelu modela na Kvarneriću prolazno može imati čak i olujne udare.

Nedjelju će obilježiti promjenjivo vrijeme, prijepodne i sredinom dana uz veliku vjerojatnost pojave jačih grmljavinskih pljuskova, a na moru neverina. Vrijeme će se postupno smiriti u drugom dijelu dana kada će južni vjetrovi okrenuti na prolazan zapadnjak i sjeverozapadnjak, no i dalje neće biti posve stabilno.

Početak idućeg tjedna donosi nam stabilnije vrijeme uz dnevne temperature zraka oko 30 °C. Puhat će sjeverozapadni vjetar, a bit će osjetno manje sparno u odnosu na proteklo razdoblje.

Mladi Lionsi iz 19 zemalja obojili ogradu Osnovne škole Poreč

KAŠTELIR: SPIDERMAN odgođen, novi termin dječjeg ljetnog kina uskoro