in

ISTRAMET: Stiže nam naglo zahladnjenje uz snijeg

Nakon dugog perioda stabilnog i sunčanog vremena, pred nama je izraženo zahladnjenje, a prema svemu sudeći u gorju će pasti i snijeg.

Još samo petak i subotu obilježit će pretežno sunčano i vrlo toplo vrijeme za doba godine, a onda u noći na nedjelju stiže hladna fronta koja gorju donosi povratak zime, a Jadranu pravu marčanu buru.

Temperature zraka osjetno će se sniziti već u nedjelju, a dojam hladnoće pojačavat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim i orkanskim udarima. U Gorskom kotaru povremeno će padati snijeg, a krajem dana izgledno je i stvaranje pokrivača.

Prema većem dijelu modela, a naročito se ističe europski ECMWF, u prvom dijelu novog tjedna glavnina hladne jezgre (visinske ciklone) smjestit će se iznad našeg područja, a to znači vrlo hladno vrijeme, no bez značajnijih oborina!

U takvoj situaciji snijega će do nizina biti u južnim i istočnim predjelima zemlje, dok će na sjevernom Jadranu glavno obilježje vremena biti bura. Prema trenutnim modelima, mogla bi se zabijeliti i Slavonija gdje prošle zime na većem dijelu područja nije zabilježen pokrivač.

Sa slabljenjem visinske ciklone, postupno zatopljenje vjerojatno slijedi u drugom dijelu tjedna, no na povratak visokih temperatura zraka kojima svjedočimo ovih dana pričekat ćemo još neko vrijeme.

Inspektori idu u Pulu: JE LI SE MOGLA SPRIJEČITI SMRT UGOSTITELJA IZ BRTONIGLE? Na sprovodu oca umaškog vinara bila oko 500 ljudi

POŠTA umiruje građane: I dalje nosimo mirovine i socijalnu pomoć, ali nedostaje nam maski i rukavica