in

IstraMet: Stiže nam najintenzivnija promjena vremena ove godine – valovi na Jadranu bit će do šest metara!

Foto: IstraMet.hr

Pred nama je jedna od najizraženijih promjena vremena ove godine uz olujne udare juga, obilnu kišu te uzburkano more.

Nakon svježe noći već jutros postupno se naoblačilo, a jača i jugo koje u podne u Labinu puše 10 m/s, Puli i Krku 8 m/s, a Poreču 7 m/s. Temperature zraka visoke su za doba godine te se kreću između 8 °C na vrhu Učke i 19 °C na krajnjem jugu poluotoka.

Idući dani donose nam daljnje jačanje vjetra uz sve češću kišu. Kiše će najviše pasti na riječkom području (orografske oborine), a najmanje na jugu i zapadu Istre. Pritom u Rijeci i zaleđu do kraja mjeseca ukupna suma oborine može prijeći 300 mm!

Najmanje kiše očekujemo na jugu i zapadu Istre, kao što je i uobičajeno u situacijama po jugu. Glavno obilježje vremena na tom području bit će jugo, povremeno i jugozapadnjak – lebićada. Najjače jugo očekujemo u ponedjeljak navečer kada će udari prelaziti 30 m/s.

Jugo će na moru podignuti valove i do 6 m, stoga će vrijeme biti iznimno opasno, o čemu će se zasigurno uskoro oglasiti i nadležne službe. Zbog visokih valova problema bi moglo biti i uz obalu, naročito u Dalmaciji gdje mogu poplaviti rive. (P.R./IM).

Poreč: Traže se kandidati za Nagradu sv. Mauro

PorečDox

Večeras zatvaranje 8. Porečdoxa nakon filmova „Olancho“ i „Red pill“