in

Večeras zatvaranje 8. Porečdoxa nakon filmova „Olancho“ i „Red pill“

Foto: Tanja Kocijančić

U 17 sati na programu su projekcije ovogodišnjih filmskihradionica (animacije filma i Production in), a sat vremena kasnije narasporedu je američki film „Olancho“, čiju režiju potpisuju Christopher Valdes i Theodore Griswold. Kadapjesma koju je napisao razljuti opasni narkokartel, Manuel biva prisiljennapustiti svoj dom u Hondurasu i otići u Sjedinjene Američke Države. U programuradija u Sjevernoj Karolini Manuel priča o svome bijegu od smrti i opisujeizazove prilagodbe novome svijetu u kojem je ilegalni imigrant.

U 19.20 sati slijedi film „Red pill“, također iz SAD-a. Redatelj je Cassie Jaye. Priča je to koja prati putovanje Cassie Jaye dok istražuje zagonetnu udrugu Men’s rights movement (MRM), ili u prijevodu Pokret za muška prava. Film istražuje današnji rat između spolova u kojem članovi pokreta borbe za muška prava iznose činjenice i dokaze koji potkopavaju današnji pokret radikalnog feminizma i pokazuju kako nije sve onakvim kakvim se čini, te se pita koja je budućnost u ravnopravnosti među spolovima. Cassie Jaye rođena je u Fort Sillu u Sjedinjenim Američkim Državama u Oklahomi, ali većinu svog djetinjstva provela je u Brier, Washingtonu. Kada je Jaye imala 8 godina, počela je glumiti u tvrtki Taproot Theatre u Seattleu. U 15. godini preselila se u Las Vegas, gdje je nastupala na filmu prije no što je odlučila preseliti se u Los Angeles u18. godini. Od 2004. do 2008. godine glumila je u brojnim nezavisnim filmovima i reklamama u Los Angelesu. U veljači 2008. osnovala je Jaye Bird Productions i režirala svoj prvi dugometražni dokumentarac “Daddy I Do”. Jayin najnoviji dokumentarni film The Red Pill prati njen put upoznavanja Pokreta za muška prava.

Za glazbeni kraj festivala pobrinut će se u 21 sat Letronika, novi veliki bend u čijem su sastavu iskusni glazbenici. Oni su Đana Šegon (Kultura, SuperNeon, Free Tibet), Marko Kalčić (Ruiz, Barbari), Goran Salvi (Nola, Barbari) te najtraženiji producentski tandem danas u Hrvatskoj – Jura Ferina i Pavle Miholjević – Svadbas.

Nakon njih u 23 sata slijedi electronic live act, odnosno nastup Darija Bošnjaka Bosnyaka, iza kojeg je petnaestak godina dj-inga i nešto manje produciranja različitih žanrova elektroničke glazbe.

Valja podsjetiti da se još danas od 17 do 22 sata može u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta razgledati i izložba fotografija Denisa Butorca „Homesick“, koja je otvorena baš u čast Porečdoxa.

IstraMet: Stiže nam najintenzivnija promjena vremena ove godine – valovi na Jadranu bit će do šest metara!

Istra Inspirit osvojio nagradu Europske mreže kulturnog turizma