in

ISTRAMET: Stižu obilni pljuskovi, neverini, a ponegdje i prve pahulje

Ilustracija - Funtana/Istramet/Foto Danijel Radin

Nakon što nas je rujan na radost mnogih tijekom svog većeg dijela počastio s vrućim ljetnim vremenom, novi tjedan (konačno) donosi značajniju promjenu.

U ponedjeljak je već krenula postupna destabilizacija atmosfere, što je uvod u jače pogoršanje koje slijedi u nastavku tjedna. U utorak i srijedu tako će prevladavati vrlo promjenjivo vrijeme uz mjestimičnu kišu i grmljavinske pljuskove. Na moru će biti neverina, a moguća je i pojava pijavica.

Temperature zraka postupno će se snižavati, ali vrijednosti bi se ispod prosjeka mogle sniziti tek idućeg vikenda kada neki prognostički modeli u višem gorju očekuju čak i snijeg!

Obilnije kiše do kraja tjedna bit će u gorju i uz gorje, naročito u zaleđu Rijeke i na padinama Učke, no obilniji pljuskovi mogući su i drugdje. Sjeverni Jadran bit će najoblačniji i najkišovitiji dio Hrvatske, a najsunčanije će prevladavati na istoku zemlje gdje će se vrlo toplo vrijeme najdulje zadržati, što se dobro može uočiti na ICON-u.

Zahvaljujući prodoru još svježijeg i hladnijeg zraka s Atlantika, izraženije zahladnjenje sve je izglednije za vikend kada bi moglo biti dodatnih količina kiše, a uz izraženiji pad temperatura zraka u našem dijelu Europe planinska područja prekrit će prvi jesenski snijeg, što je u skladu s datumom.

VRSAR/FUNTANA: Aktivan vikend mladih nogometaša

HAK: U Gorskom kotaru skliski kolnici, mogući i odroni