in

ISTRAMET: U Istri u subotu do -9 °C, u Crnoj Gori -30 °C, a u Srbiji izmjereno -28 °C

Foto Pixabay

Ovogodišnji ožujak nastavlja se igrati siječnja. Temperature zraka od njegovog početka kreću se ispod prosjeka, kao da nismo ušli u prvi mjesec klimatološkog proljeća. Već je poprilično sigurno kako će nakon tople zime ožujak biti osjetno hladniji od prosjeka, a to bi dodatno moglo naglasiti novo jače zahladnjenje koje je sve izglednije početkom 3. dekade, piše meteoportal Istramet u subotu 12. ožujka.

Jutros je najhladnije u Istri bilo u Pazinu gdje se temperatura zraka snizila na -9 °C. Veći dio središnje Istre također je mjerio vrijednosti ispod -5 °C, dok se temperatura na hladnih -3 °C spustila i na Umaštini. Najhladniji je u Hrvatskoj bio Zavižan s -12 °C.

Glavnina hladnog zraka ipak se premjestila istočnije, stoga je jutros primjerice u Srbiji bilo iznimno hladno za doba godine. Prema podacima RHMZ-a, automatska meteorološka postaja u Karajukića Bunarima izmjerila je čak -28 °C.

Mjesto je poznato mrazište gdje temperature zraka znaju padati i ispod -35 °C, međutim ne i u ožujku. Još je jedno mrazište u Crnoj Gori zabilježilo iznimno nisku temperaturu zraka. Prema podacima s automatske postaje u Kosanici na sjeveru zemlje temperatura zraka pala je na čak -30 °C!

Zima se ne misli predati, vjerojatno i do kraja samog kraja mjeseca. Nakon blagog zatopljenja idućih dana i povratak temperatura u prosjek za doba godine, na prijelazu između 2. i 3. dekade prijeti nam pravi zimski udar.

Većina modela suglasna je kako na istoku Europe slijedi gomilanje vrlo hladnog zraka. Temperature zraka na 850 hPa snizit će se ispod -16 °C, što je iznimna hladnoća za doba godine. Zrak je polarnog porijekla i stiže iz srca Sibira.

S obzirom na razvoj iznimno prostrane anticiklone iznad sjevera Europe s tlakom zraka iznad 1045 hPa, postoji velika vjerojatnost prodora dijela hladnog zraka i do naših krajeva. Riječ je o sinoptičkoj situaciji koja je uobičajena za siječanj, a ne za posljednju trećinu prvog mjeseca klimatološkog proljeća.

U slučaju ostvarenja današnjih prognoza, vrlo hladno vrijeme potrajalo bi barem 5 dana, a prema kraju razdoblja neki modeli vide i mogućnost razvoja sredozemnih ciklona uz snijeg. Iako moramo napomenuti kako ozbiljnijih oborina nema na vidiku. (P.R./IM).

Foto BioIstra

BioIstra Rovinj: U planu i osnivanje banke autohtonog biljnog sjemena

policija pixabay

Opirao se policajcima – Oni ga pištoljem ranili u nogu