in

ISTRAMET: U listopad s novim pogoršanjem vremena, za vikend u Slavoniji do 30 °C

Istramet/Foto Marinela Žiković

Danas je prvi dan listopada, drugog mjeseca klimatološke jeseni. Nakon rujna čiji nam je posljednji dio donio pogoršanje vremena i osjetno zahladnjenje, u sličnom jesenskom tonu nastavljamo i idućih dana.

Četvrtak obilježava znatno oblačnije vrijeme, a lokalno je zabilježena i slaba kiša. Puše većinom slab vjetar promjenjivog smjera.

Uvod je to u jače pogoršanje vremena koje će nas glavninom zahvatiti u subotu kada očekujemo jako jugo i jugozapadnjak, na moru povremeno s olujnim udarima. Prema trenutnim prognostičkim modelima lokalno će biti i obilnije kiše, naročito na Kvarneru.

Temperature zraka na 2 m visine u Istri i na Kvarneru idućih dana kretat će se oko prosječnih za doba godine, a izraženo zatopljenje uz temperature zraka i do 30 °C u subotu će zahvatiti istočnije krajeve, naročito Slavoniju, što se dobro može vidjeti na meteorološkim kartama.

I nakon vjetrovite i kišovite subote nastavit će se nestabilno vrijeme, iako će u nedjelju biti i nešto sunčanog vremena. Ipak, kiša će biti svakodnevna pojava, naročito u gorskom području. Uz obalu očekujemo manje količine kiše, što je uobičajeno kod sličnih sinoptičkih situacija u ovom dijelu godine.

Puhat će većinom jugo i jugozapadnjak uz razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike.

Načelnik Kanfanara: Uz BAT je vezano 2.500 ljudi, postoji prostor za razgovor

MARČANA: Predstavljanje natječaja FLAG-a Istarska batana za projekte u ribarstvu