in

GAETANO BENČIĆ: Povijesni podaci o kamenoklesarstvu u Poreču i na Poreštini

Gaetano Benčić

U sklopu manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču u utorak, 22. listopada, u 17 sati u Gradskoj vijećnici predavanje “Povijesni podaci o kamenoklesarstvu u Poreču i na Poreštini” održat će kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetano Benčić.

Tema predavanja bit će povijest kamenoklesarstva na području Poreča i Poreštine, posebno od rimskog razdoblja pa do kasnogotičke skulpture 15. stoljeća, kada je obrada kamena dosegla visoku kvalitetu. Nastojat će se prikazati i gospodarska komponenta vezana uz obradu i izvoz istarskog kamena, potkrijepljena dokumentima sačuvanima u Državnom arhivu Venecije. Ovi izvori govore nam o narudžbama kamena s porečkog područja. Nadalje, pokazat će se i neke lokacije antičkih i srednjovjekovnih kamenoloma na području Poreštine, opisati načine vađenja kamena i locirati mjesta ukrcavanja na brodove. Preko sačuvanih kamenih spomenika grada Poreča dobit će se predodžba o dosezima rada kamenoklesara na našem području, priopćeno je iz Grada Poreča.

Ovo predavanje jedno je od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju ove godine po drugi puta organizira Grad Poreč u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova.

Uspjeh ovisi o vama – predavanje Ive Belé 19. listopada u Poreču

Zoran Milanović na Sajmu pršuta u Tinjanu: “Između IDS-a i HDZ-a uvijek biram IDS”