in

Istarski umjetnici Elvis Berton i Darko Brajković izlažu u Zagrebu na izložbi HVATAČI SNOVA

Radovi Elvisa Bertona u Zagrebu

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, od petka 30. listopada može se pogledati grupna izložba “Hvatači snova” na kojoj sudjeluju i istarski umjetnici Elvis Berton i Darko Brajković. Iako je službeno otvorenje bilo zakazano za 19 sati, neće se održati zbog epidemioloških mjera.

Darko Brajković

Izložba obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekt i početak razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe. Nastala je u suradnji sa udruženjem  Art Brut Serbia (ABS)  koje se od svog osnutka 2014. godine bavi  otkrivanjem novih, “nevidljivih” stvaraoca i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umjetnički život, navode iz zagrebačkog MSU-a. Na izložbi je predstavljeno dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Srbije. Neki od njih već su poznati publici, a neki izlažu prvi put.

Zajedničko im je da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, da krše uvriježene norme – kako u formi tako i u sadržaju, da često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali zato imaju snažan poriv za izražavanjem. Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične. Radovi nastaju u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa. Izložbom “Hvatači snova” želimo pokazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na suvremenoj umjetničkoj sceni, ističe kustosica izložbe Daniela Bilopavlović Bedenik.

Hrvatskih autsajdera na izložbi je jedanaest: Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich, Dubravko Sertić, Nenad Burcar, Darko Brajković, Petar Brajković, Elvis Berton i Ivan Švalj. Pazinski umjetnik Elvis Berton nije nepoznato ime na sceni, ali sada prvi put neke njegove radove sagledavamo u kontekstu outsider arta, navodi kustosica izložbe. Berton na izložbi predstavlja cijeli ciklus „Beštije” koji se sastoji od 6 slika nastalih 2016. i 2017. godine, a njegova su reakcija na degenerično društvo s poremećenim vrijednostima, te dvije slike iz ciklusa „Ptice”. Darko Brajković je 2013. u MSU izveo performans „Bit(i) skulptura”,  a ovoga puta izlaže rad iz 2017. koji se zove ” Egzistencija grize i polako nas žvače!”. Radi se o asemblažu radova koji su konceptualno blisko povezani, a bave se kritikom potrošačkog društva gdje je proletarijat lišen perspektive.

Svi srpski umjetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Srbia koje je prije šest godina pokrenuo Goran Stojčetović, i sam pripadnik marginalne scene. Iz Udruženja ABS izlažu: Jasna Damnjanović, Bojan Đorđević Omča, Marjan Đarmati, Katie Woznicki, Dragan Stanimirović, Danilo Spasović Denke, Joškin Šiljan, Radovan Popović i Goran Stojčetović.

Autsajderi koje upoznajemo na izložbi “Hvatači snova” relativno rijetko imaju priliku izlagati, osobito na poziv, pa se stoga većinom snalaze sami i djeluju na underground sceni. Istodobno postoji interes publike za njihovom umjetnošću i stoga je ova izložba važna kako za same umjetnike, tako i za raznovrsnost na umjetničkoj sceni općenito, navodi kustosica izložbe Daniela Bilopavlović Bedenik. Izložba se može pogledati do 1. prosinca na 1. katu povremenih izložbi.

Bertonov postav

Elvis Berton rođen je 1970. godine u Pazinu. Srednjoškolsko obrazovanje za građevinskog tehničara završio je u Puli, ali nikada nije radio u struci. Ubrzo se zapošljava na regionalnom radiju, a kasnije i na televiziji. S 25 godina pridružuje se pazinskom Društvu likovnih stvaratelja kao osoba za odnose s javnošću i tako slučajno otkriva svoj likovni talent. U početku istražuje medij kolaža i umjetnost ga sve više počinje zaokupljati te postaje njegov životni poziv. Prvu izložbu u relevantnom izlagačkom prostoru postavlja 2000. godine u Muzeju grada Pazina. Otada izlaže na 32 samostalne i više od 70 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a o njegovu umjetničkom radu pišu istaknuti likovni kritičari. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u okolici Pazina.Darko Brajković (znan i pod imenom Đepeto Njapo) rođen je 1986. godine u Puli. S likovnim oblikovanjem susreće se u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Pohađao je klesarsku radionicu Siparis u atelijeru Janeza i Aleša Pirnata u Katoru, Umag. Sudjelovao je u radu umaške galerije Um-art (voditelj Alessandro Bumbak). Sudjelovao je u multimedijalnom projektu Suvremenost 2002. (produkcija mladih Istre). Povremeno stvara zajedničke umjetničke projekte s multimedijalnim umjetnikom Andrejem Zbašnikom i performerom Davidom Belasom te udrugom CGI (Civilna građanska inicijativa). Izlagao na brojnim selektiranim kolektivnim izložbama, održao niz samostalnih i sudjelovao u multimedijalnim projektima, od kojih se izdvaja performans „Bit(i) skulptura” koji je izveo 2013. u MSU. Nagrađen je Prvom nagradom na 16. međunarodnoj izložbi minijatura u Zaprešiću 2013. godine. Zastupljen je u dokumentarnoj monografiji Kronotop hrvatskog performansa autorice Suzane Marjanić. Član je HDLU-a Istre. Živi i radi između Grožnjana, Buja i Umaga.

Bez vode 30. listopada dio Poreča

KORONA odgodila Dane otvorenih vrata agroturizama Istre