in

Iz tiska izašao Kalendar Jurina i Franina za 2021. godinu

Izišao je iz tiska kalendar Jurina i Franina za 2021. godinu. Popularni istarski godišnjak sa stoljetnom tradicijom donosi niz tema vezanih uz Istru.

Tako časopis piše o počecima novinstva u Istri, o 100. obljetnici štrajka labinskih rudara poznatom kao Labinska republika, o izborima u Istri 1921. godine, o sunčanim satovima na istarskim zgradama i trgovima, o Čakavskom saboru kao kulturalnom fenomenu, o porečkoj barci staroj 2.000 godina, o istarskoj kulturnoj baštini i labinjonskoj cakavici te o dugoj tradiciji matičnih knjiga u Istri.

Časopis donosi i razgovor s pulsko-milanskim kiparom i slikarom Gualtierom Mocennijem, zapis o istarskim napuštenim naseljima, a otkriva i tko su sve bili autori dijaloga Jurine i Franine u medijima. Iz časopisa se može saznati i kako se Austro-Ugarska borila protiv monopola pulskih mesara interventnim uvozom argentinske govedine i tko je bio neuhvatljivi istarski bandit i gangster.

Autori priloga u Jurini i Franini istaknuti su novinari, znanstvenici i kulturni djelatnici.

Nakladnik je kao i dvije prethodne godine Errata corrige iz Poreča, glavni i odgovorni urednik je Drago Orlić, u uredništvu su Vanesa Begić, dr. sc. Slaven Bertoša, Robert Buršić, dr. sc. Darko Dukovski, Drago Orlić, dr. sc. Ivona Orlić, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, dr. sc. Evelina Rudan i Davor Šišović, pomoćnik urednika i lektor je Vlado Mandić, likovni urednik Vladimir Bugarin, a tiskar Grafomark Zagreb.

U uvjetima mjera za zaštitu od koronavirusa o prezentaciji časopisa javnost će pravodobno biti obaviještena putem medija javnog priopćavanja.
No, knjiga se može naručiti već sada na:

jurinaifranina@gmail.com

Informativni video može se pogledati na:

Info-dani za udruge u Istri ove godine online

Bez vode 24. studenog dio Poreča