in

Kazališna predstava “Francamente” u Bujama – Hommage Franci Rame na istrovenetskom dijalektu

27/ 04/2023 – 20h – Kazališna predstava – Kazališna dvorana Buje –
Ulaz je besplatan.

Franca Rame, jedna od najvećih ikona aktivističkog kazališta, društva, satire, feminizma, politike, gotovo bolne komedije, lojalnosti ideji, beskompromisnoj borbi za vlastite ideale, žrtva licemjernog društva koji se boji istine, centar je ovog autorskog projekta koji ne vraća na scenu samo neke od njenih autorskih tekstova napisanih s mužem Dariom Foom, već priča i priču jednog života posvećenom dostojanstvu života.
Francamente… Iskreno. U životu i na sceni, na televiziji i u parlamentu… Nema razlike gdje se govori. RIJEČ KAO SLOBODA, kao udisaj bez kojeg se ne može …ne bismo mogli moći…

Neke su ideje u nas usađene davno, vjerojatno od onda kada ni sami nismo svjesni da se to dogodilo i sazrijevaju dugo. Franca Rame i Dario Fo za mene su uvijek bili simboli slobode govora. U svojem su kazališnom angažiranom djelovanju bili su uvijek hrabri. Igrali su gdje je kazalište moglo nesmetano progovoriti.
Ovo je omaž Franki Rame, njezinim kazališnim tekstovima, životu, djelu i aktivizmu. Ova dokumentarno biografska predstava sadrži onu žensku komponentu i tematiku vezanu uz položaj žene u društvu o kojem je Franca uvijek govorila, glumila, pisala. Uz autorske dijelove teksta u predstavi su isječci iz djela Rame/Fo: Tutta casa letto e chiesa e altre storie i Una vita all’improvvisa.

Jezik kao izričaj autentičnosti teritorija: dijalekt, istroveneto. I u dijalektu dijalekt: istrioto. Očuvanje nematerijalne baštine utkano u priču života.

AUTORSKI TIM – Režija i izvedba: Petra B. BLAŠKOVIĆ

Prijevod:
Petra B. BLAŠKOVIĆ (Istroveneto)
Claudio GRBAC (Istrioto)

Scenografija: Stefano KATUNAR

Kostimografija: Desanka JANKOVIĆ

Autor glazbe: Andrej PEZIĆ

Oblikovanje svjetla: Dario DRUŽETA

IZVODI: Petra B. BLAŠKOVIĆ

Koprodukcija: Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Zajednica Talijana Pula

Foto di Gerd Altmann da Pixabay

Prevario stariju gospođu za 16.350 eura. Rekao joj je da radi u UN-u

Stela Baljak (desno)

TAR: Stela Baljak zlatna na Croatia kupu. Njen jahački klub proglašen najboljim na turniru