in

Novigradski CMIK ima novi imidž: U novu godinu s novim logotipom i vizualom

Foto CMIK Novigrad

U novu godinu novigradski CMIK – Centar za manifestacije i kulturu, ušao je s novim vizualnim identitetom. Novi logotip i ostali osnovni elementi vizuala odabrani su krajem prošle godine putem pozivnog natječaja, na kojeg su svoje radove dostavili grafički dizajneri Toni Buršić iz Novigrada, Dražen Olić iz Poreča i Roberta Frančula iz Pule. Svaki od troje autora dostavio je po nekoliko prijedloga, pa je peteročlano povjerenstvo imalo izazovnu ulogu birati između desetak zanimljivih i originalnih radova. 

Najbolje je ocijenjen jedan od prijedloga Roberte Frančula (STUDIO11, Pula), inače diplomirane grafičke dizajnerice s bogatim iskustvom u ovoj branši, te je on od prvih dana nove 2024. godine već u primijeni kao novi vizualni identitet CMIK-a. Novi logo i novi vizual već su osvanuli na nekoliko billboarda (jumbo plakata) i city light postera u gradu te na Facebook stranici CMIK-a, a uskoro će naći primjenu i na svim ostalim promotivnim i drugim materijalima i aplikacijama.  

Poziv za dostavu prijedloga novog logotipa i vizualnog identiteta poslan je tijekom prošle godine na nekoliko adresa, uz osnovne smjernice i elemente projektnog zadataka, temeljem kojih su autori potom trebali osmisliti i predložiti svoje viđenje novog vizuala CMIK-a. Od novog vizuala očekivalo se – među ostalim – da valorizira prepoznatljive i specifične kolorite iz interijera CMIK-a, koje je autor arhitektonskog rješenja nedavne rekonstrukcije i uređenja prostora izlučio iz palete boja zastupljenih na velikim Mascarellijevim slikama, koje već punih sedam desetljeća krase zidove novigradske kino-dvorane. Poželjno je bilo i da novi logotip odnosno vizual donekle ukazuje na djelatnost ove ustanove za kulturu i manifestacije, da komunicira interaktivni i inkluzivni odnos kojega CMIK želi razviti sa svojom publikom te da po mogućnosti iskoristi činjenicu kako prostor u svom nazivu ima riječ Centar, ali je općenito namjera da prostor i bude centar raznih događanja, centar druženja i susreta, centar dobrih vibracija i lijepih uspomena…      

Pri odabiru konačnog rješenja u obzir su se uzeli još neki kriteriji, poput komunikativnosti rješenja s obzirom na djelatnost, ulogu i nasljeđe CMIK-a, komuniciranje jasne i odgovarajuće poruke prema ciljanim skupinama korisnika, poticanje širenja ideje o centralnom mjestu za razvoj kulture kroz povezivanje s tradicijom “stare” kino-dvorane, kao i primjenjivost i izvedivost. Cjelovito rješenje trebalo je naime inkorporirati primjenjivost u različitim medijima i izvedivost kroz različite tehnologije, obzirom da će digitalni mediji, tisak, popratni promotivni materijali kao i pojavljivanje u prostoru biti ravnopravni segmenti buduće uporabe logotipa. Kao i kod svakog novog vizuala posebno se cijenila originalnost, kreativnost i memorabilnost, kao jedan od važnijih aspekata dizajna. Pored svega toga, tražila se jedinstvena kvaliteta vizualnog rješenja koja će se istaknuti među mnoštvom vizualnih elemenata s kojima se svakodnevno susrećemo. 

Spomenute kriterije u najvećoj je mjeri u konačnici zadovoljio rad Roberte Frančula. Glavni kružni oblik jednog od njezinih predloženih rješenja dobro odgovara na glavni upit iz projektnog zadatka prezentacije Centra, na ključne riječi “centar raznih događanja, centar druženja, centar dobrih vibracija i lijepih uspomena…”. Osobito uporaba roza boje u središtu/centru, koja asocira na samu unutrašnjost Centra i njegove već prepoznatljive roza fotelje, vodeći publiku odnosno korisnike u unutrašnjost vizualnog elementa i dodatno naglašavajući riječ “centar”. Vanjski krug dodaje sloj zaokružene cjeline, u kojoj dio kružnice u formi stiliziranog crnog slova “C” iz samog naziva „CMIK / CMC“, u formi gledališta / amfiteatra zaokružuje pozornicu – roza krug. No isto tako dio kružnice u formi stiliziranog crnog slova “C” kao da zaštitnički obavija, „obgrljuje“ taj isti roza krug, baš kao što CMIK s radošću „prigrljuje“ svoju publiku. Nadopuna cjeline uz odijeljeni dio kruga – tirkizni fragment kružnice, čija je specifična boja također zastupljena u interijeru CMIK-a, uvodi dinamiku u vizualno rješenje te daje prostor za izmjenjivu tematiku koja prezentira raznovrsnu djelatnost CMIK-a i otvara mogućnost za kreativnu upotrebu prema raznim vrstama događanja. Što se pak odabranog fonta tiče, može se primijetiti kako tipografija bez serifa daje moderan izgled cjelokupnom rješenju. 

U periodu koji slijedi novi logotip i vizual CMIK-a bit će dakle primijenjeni i aplicirani prema pratećoj knjizi standarda u svim oblicima komunikacije prema postojećim i potencijalnim korisnicima, posjetiteljima, medijima i drugoj javnosti, kroz sve digitalne i klasične, online i offline kanale, među ostalim i nove mrežne stranice CMIK-a koje će također vrlo skoro ugledati svijetlo dana, objavio je novigradski CMIK.     

toni šimonović natali radovčić voice privatne foto

Istrani u The Voiceu: Natali iz Žbandaja i Toni iz Vižinade ušli u polufinale!

Ilustracija - Foto Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije

Velik dan za Istru: Prvi pacijent zbrinut u Izoli i to u roku od 60 minuta. Sve plaća država