in

Poreč postaje bogatiji za mural s potpisom poznatog Lonca

Djevojka koja gleda kroz čuvenu kameru Super 8 službeno će dijelom grada postati danas, kad će mural biti predstavljen u sklopu festivala Porečdox

Radovi u tijeku novi mural u Poreču by Lonac i Chez

Na porečkoj šetnici u tijeku su radovi na novom muralu. Zagrebački umjetnik Lonac oslikao je zidove diljem svijeta, a svoj će potpis povodom 8. Porečdoxa ostaviti i u Poreču. Djevojka koja gleda kroz čuvenu kameru Super 8 službeno će dijelom grada postati danas, kad će mural biti predstavljen u sklopu festivala, javljaju iz porečkog Pučkog otvorenog učilišta.

Lončevi se radovi mogu pronaći u Francuskoj, Turskoj, Kini i Portugalu, samostalnu izložbu ove je godine imao u Los Angelesu, u planu je Pariz, pa opet Los Angeles. Ovaj diplomant zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i dugogodišnji zaljubljenik u aerosol svakom zidu pruža jednako kvalitetan tretman, a pseudonimom se koristi kako bi fokus ostao na radu.

– Najčešće slikam na zidovima nekih zapuštenih sklopova, tamo gdje se najmanje očekuje rad na koji je potrošeno tjedan dana il’ više… I nije bitno da ga uživo vide svi, ali oni koji ga nađu, mislim da će ga iskrenije pohvaliti, popljuvati, pošarati ili totalno ignorirati, objašnjava Lonac.

Prigodno odabran motiv djevojke s kamerom u Poreču upotpunit će apstraktan, fluidan prikaz pejzaža kojega će oslikati iskusni graffiti umjetnik Chez 186. Zajednički rad podrazumijeva prilagodbu s obje strane, pa autori za projekt kažu da je pomalo eksperimentalan, iako dosljedan prethodno viđenim radovima.

Djevojka s kamerom u grad simbolično stiže u trenutku kad se Porečdox okreće istarskoj dokumentaristici posvećujući joj off-program, kao važan saveznik razvoja domaćih autora. Uz to, na zatvaranju festivala bit će prikazani radovi polaznika filmskih radionica na kojima je nastalo nekoliko novih, originalnih kratkih filmova. Trenutno u izradi mural se nalazi na zidovima Jedriličarskog kluba Horizont, a 25. listopada bit će predstavljen u programu 8. Porečdoxa nakon filma Čovjek koji je ukrao Banksyja.

Kako napreduju radovi možete provjeriti na porečkoj šetnici, a 8. Porečdox posjetiti do subote, 27. listopada, kada će u kinu za kraj nastupiti Letronika i Bosnyak. Program festivala dostupan je na web stranicama Učilišta www.poup.hr i na društvenim mrežama.

Istarske beside uljepšale dan žiteljima Doma za starije i nemoćne Poreč

Istarske beside uljepšale dan žiteljima Doma za starije i nemoćne Poreč

Poreč: Traže se kandidati za Nagradu sv. Mauro

Poreč: Traže se kandidati za Nagradu sv. Mauro