in

POREČ: Tjedan kulture življenja OKOLO s nizom programa za domaće i turiste počinje 28. travnja

U Poreču se ovih dana vrijedno radi na pilot-projektu OKOLO – Tjedan kulture življenja koji će od 28. travnja do 5. svibnja okupirati brojne gradske lokacije. Uz bogat kulturni program za građane i goste, ovih je osam dana namijenjeno inozemnim i domaćim profesionalcima iz kulture i turizma u cilju bolje valorizacije baštine.   

Što je to što Poreč čini Porečom u posljednjih se godinu dana istraživalo i nanovo otkrivalo na brojnim radionicama i kreativnim sastancima te kroz radne posjete partnerima u Italiji pod okriljem projekta I-Archeo.S. Prvi je to projekt financiran sredstvima Europske unije dodijeljen Pučkom otvorenom učilištu Poreč, s ciljem uspostavljanja integriranog sustava usluga u turizmu s naglaskom na kulturnu i prirodnu baštinu, a OKOLO – Tjedan kulture življenja je njegov pilot-projekt koji su svojim angažmanom i vrijednim informacijama s terena pomogli oblikovati i lokalni poduzetnici te kulturni djelatnici, priopćeno je iz Učilišta.

– Kroz analizu područja Poreštine, Istre i šire, to jest našeg identiteta, projekt ima dva osnovna pristupa, karaktera. Prvi jest kroz program ponuditi sukus ili izbor programa za građane i turiste kako bismo zajedno upoznali naš kulturni izvedbeni potencijal i promovirali postojeće projekte. Zasad bih ovdje izdvojio Tamaru Obrovac, Elisu Tomellini, Đanu Šegon i Valtera Rošu, govori David Belas, voditelj projekta.

Drugi je pristup stvoriti platformu ili klaster koji motivira i promovira nove kreativne kulturno-turističke proizvode te razvija usluge u turizmu potrebne da se kultura pravedno vrednuje.

Kroz projekt I-Archeo.S. pokrenuta je inicijativa za kvalitetnijom interpretacijom Eufrazijeve bazilike, pa su tako turistički vodiči, povjesničari i arheolozi u veljači i ožujku imali priliku od dr. sc. Ivana Matejčića učiti o najvrjednijem primjeru porečke materijalne baštine. Stručna vodstva za projektne partnere i touroperatore iz Hrvatske i Italije bit će organizirana i tijekom Tjedna kulture življenja, kako bi se i oni adekvatno upoznali s ovim spomenikom pod zaštitom UNESCO-a, a u Učilištu se nadaju da će stručno vodstvo kompleksom Eufrazijane uskoro postati stalno dostupna usluga u porečkoj turističkoj ponudi.

Tijekom održavanja Tjedna kulture življenja za inozemne i domaće touroperatore, osim vodstva bazilikom, bit će organizirani i novi turistički itinerari, odnosno edukativne ture, kako bi što bolje upoznali Poreč i uronili u njegov način života, a zatim ga mogli bolje i ponuditi vlastitim klijentima koji Istru odabiru kao destinaciju za odmor ili stručni posjet. Također, OKOLO se odvija u razdoblju kad se slavi Dan grada i 1. svibnja, pa bi u Poreču u ovome tjednu trebala vladati odlična atmosfera.

Prema dogovorenom kalendaru projekta I-Archeo.S. svoje su pilot-projekte već realizirali Grad Crikvenica, Grad Pazin i Teatro Pubblico Pugliese iz Barija, a uz porečki OKOLO – Tjedan kulture življenja, slijede još i pilot-projekti Regije Abruzzo i Teatra Marche iz Ancone. Ovih šest partnera na projektu I-Archeo.S., ukupne vrijednosti 1.176.243,00 eura, zajedno radi od siječnja 2018., a suradnja će službeno završiti posljednjim radnim sastankom u Italiji u lipnju. Projekt je financiran u okviru programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska s 999.806,55 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Program koji donosi OKOLO – Tjedan kulture življenja bit će objavljen uskoro na mrežnim stranicama www.poup.hr i društvenim mrežama Učilišta.

TURISTIČKI SAJAM U DALLASU: Očekuje se 25 posto više gostiju iz SAD-a

ISTRAMET: Sutra olujno jugo, kasno navečer intenzivna fronta!