in

Istarski zbor “Roženice” prvi put na „Ohrid Lake festivalu“ u Makedoniji

Zbor Roženice

Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina okrunjuje uspješni prvi dio ovogodišnje sezone sa gostovanjem izvan granica Republike Hrvatske. Roženice putuju po prvi puta u Sjevernu Makedoniju na međunarodni festival zborova u Ohrid gdje će u petodnevnom boravku od 28. lipnja do 2. srpnja  sudjelovati u bogatom programu „Ohrid Lake“ glazbenog festivala. Zbor će se predstaviti s a capella programom, izborom skladbi hrvatskih skladatelja, one temeljene na istarskoj ljestvici ali i izborom iz zabavnog dijela programa kojeg su premijerno ove godine izveli na koncertu „Vjeruj u ljubav“ u travnju.  Upravo su tim koncertom Roženice započele ovogodišnje slavlje povodom 45. obljetnice kontinuiranog rada koje tokom ove godine obilježavaju nizom nastupa, svečanih koncerata te gostovanjima u Hrvatskoj ali i izvan nje.

Zahvaljujući atraktivnom programu ohridskog festivala, Roženice će posjetiti poznata mjesta u Makedoniji, razgledati Ohrid, Crkvu Sv. Sofije, drevno ohridsko kazalište, spilju Kalista, posjetiti grad Struga i vidjeti jednu od važnijih atrakcija – najstarije drvo „Činar“. Sudionici festivala u programu imaju i vožnju brodom po Ohridskom jezeru što će članovima zbora Roženice zasigurno pružiti jedinstveno iskustvo za upoznavanje s prirodnim ljepotama Makedonije. Na festivalu će pjevači imati priliku kušati izvornu makedonsku hranu i uživati u tradicionalnim zabavama koje su svake večeri organizirane za sve sudionike festivala. Predviđene su i radionice za učenje makedonskih plesova i pjesama što će članovima zbora biti zasigurno nezaboravan doživljaj. 

Festival u Ohridu organizira WOFA – World Festival Association u suradnji s Nacionalnim centrom za kulturu „G. Prlicev“ iz Ohrida. Na spomenutom će festivalu uz Roženice sudjelovati i glazbene skupine iz Turske, Makedonije, Poljske i drugih zemalja, što jamči raznolikost i bogatstvo kulturnih izričaja te priliku za nove međunarodne suradnje. Obzirom da su Roženice svake godine domaćini na čak tri međunarodna festivala zborova u Istri (FAKS festival, Chorus Inside festival i Musica Sacra festival), ovo će gostovanje biti prilika za stvaranje novih prijateljstava, prezentaciju naše kulturne scene i nove kulturne razmjene uz promociju predivne Istre kao destinacije kulturnog turizma. 

Sve aktivnosti i doživljaje tijekom festivala moći će se pratiti putem društvenih mreža zbora Roženice. Kao i svako putovanje i sudjelovanje na glazbenom festivalu, i gostovanje u Ohridu će dodatno ojačati povezanost među članovima zbora, kao i njihovu ljubav prema glazbi i kulturnoj baštini.

Program Roženica podržava Grad Pazin, Istarska Županija i Ministarstvo kulture te brojni sponzori koji su prepoznali kvalitetu ove skupine zaljubljenika u zborsku glazbu. Zbor Roženice su primjer međugeneracijske solidarnosti okupljajući članove različitih dobnih skupina, uključujući učenike, studente, poslovne ljude, umirovljenike te osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom te tako ističu važnost ravnopravnosti i socijalne uključenosti ranjivih skupina. Njihovi uspjesi svjedoče o kontinuiranom rastu i vitalnosti zbora uz vodstvo maestre Ines Kovačić Drndić, čineći Roženice važnim predstavnikom kulturne scene Grada Pazina i šire.

Gradsko vijeće vijećnici poreč 26.6.2024

U ZNAKU INVESTICIJA Porečki vijećnici usvojili prvi rebalans proračuna. Uvećan za više od 7 milijuna eura

movigrad ljetni kamp

Ljetni kampovi za djecu u Novigradu promiču bavljenje sportom. Neki imaju još mjesta!