in

U ZNAKU INVESTICIJA Porečki vijećnici usvojili prvi rebalans proračuna. Uvećan za više od 7 milijuna eura

Foto Tanja Kocijančić

Na sinoćnjoj 27. sjednici Gradskoj vijeća Grada Poreča jednoglasno su usvojene I. izmjene i dopune proračuna Grada Poreča za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu u iznosu od 68.353.930,00 eura. Rebalansom se proračun povećava za 7.414.130,00 eura. 

U prvome redu, izmjene i dopune se odnose na usklađenje programa, aktivnosti i projekata s procjenom ostvarenja prihoda, kako kod Grada Poreča, tako i kod gradskih proračunskih korisnika. Najveće izmjene tiču se proračuna upravnih odjela za društvene djelatnosti, u čijem se proračunu nalaze proračuni i svih predškolskih, školskih, kulturnih i ustanova u zdravstvu i socijali i to u iznosu od 6.570.545,00 eura, odnosno povećanje od 18,28%, te u odjelu opće uprave s povećanjem od 13,38%, odnosno, 582.300.00 eura.

Dobrim dijelom se ova povećanja vežu za usklađivanja s kolektivnim ugovorima i njihovim aneksima, povećanjem plaća i osnovica u predškolskim i školskim ustanovama te ustanovama u kulturi, socijali i zdravstvu kao i vatrogascima te pokrivanje povećanje cijena privatnih vrtića Crvenkapica i 101 dalmatinac, kako taj teret ne bi pao na roditelje. 

Rebalansom su osigurana sredstva i za brojne investicije i projekte, poput osiguravanja sredstva za dovršetak projekta proširenja Doma za starije, sufinanciranje obnove pročelja Crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode, potom izgradnju dva nova vrtića u Novoj Vasi i Varvarima za ukupno 300 djece, energetsku obnovu Zavičajnog muzeja Poreštine, za što je osigurano i oko 950.000,.00 eura iz EU fondova, potom za obnovu Romaničke kuće, održavanje Istarske sabornice i Memorijalne kuće Joakima Rakovca i obnove doma na Rušnjaku. Povećana su i sredstva za opremanje vanjskih igrališta u sklopu ŠRC Veli Jože te adaptaciju i opremanje dvorane Veli Jože, za što je također osigurano sufinanciranje iz EU fondova u  iznosu od 142.704,66 eura, dok Grad pokriva ostatak. Što se tiče komunalnih aktivnosti, rebalansom se osiguravaju sredstva za izgradnju kružnog raskrižja na križanju ulica M. Vlašića i Vrsarske, infrastrukture u poslovnim zonama, rekonstrukciju javne rasvjete unutar naselja, kao i one na Obali dr. Ante Šonje u iznosu od 350.000,00 eura, povećavaju sredstva za obnovu Pučkog trga u Červar Portu i druge investicije, objavio je Grad Poreč.

Ulaz u Stanciju Vergotini - Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Ogorčeni žitelji St. Vergotini – Tko će platiti štetu na vozilima zbog radova koji debelo kasne?

Zbor Roženice

Istarski zbor “Roženice” prvi put na „Ohrid Lake festivalu“ u Makedoniji