in

SENZACIONALNO OTKRIĆE U UMAGU: Vrijedni arheološki nalazi na Trgu 1. svibnja

Arheološki lokalitet na Trgu 1. svibnja/Grad Umag

Grad Umag je krajem prošle godine započeo s realizacijom vrlo važnog projekta izgradnje i uređenja Trga 1. svibnja. No, prilikom radova, umaška arheologinja Anika Mijanović, uz pomoć kolega Josipa Zorića i Vjekoslava Iličića te ravnateljice Muzeja grada Umaga Biljane Bojić, došla je do izvanrednih otkrića za bogatu poviejst Umaga, pa je arheološki nadzor ubrzo prerastao u zaštitno arheološko istraživanje, objavio je Grad Umag na svojim stranicama. 

Naime, na sjeveroistočnoj strani, uz zgradu Turističke zajednice, utvrđeni su ostaci srednjovjekovnih zidina, koje su u arhivskim podacima pod nazivom „drugi pojas“ gradskih zidina sagrađenih u 14. stoljeću,  s čijom je gradnjom omogućeno stvaranje srednjovjekovnog borga, tada novog predgrađa.

Kako je i sama ravnateljica Muzeja napomenula, riječ je o povijesnom otkriću za naš grad.

-Možemo biti počašćeni što smo svjedoci prvih materijalnih dokaza koji potvrđuju postojanje drugih srednjovjekovnih obrambenih zidina, za koje su do sada postojale samo teorije zabilježene u stručnoj literaturi, izjavila je Bojić.

Bezuvjetnu potporu mladoj arheologinji i istraživanju dao je i Grad Umag.

-Kao gradonačelnik, ali prvenstveno kao Umažanin, ponosan sam na rad i profesionalnost našeg Muzeja. Ovo je povijesni trenutak za Umag, za umašku povijest i kulturnu baštinu, a mi smo svjedoci velikog otkrića. Naša je zadaća i obveza dati bezuvjetnu potporu ovakvim projektima, jer baštineći povijest doprinosimo razvoju našega grada te omogućujemo usvajanje novih znanja svim budućim generacijama i naraštajima Umažanki i Umažana, izjavio je Bassanese.

Zidine su pratile prirodnu konfiguraciju terena, od sjevera luke Umaga do južne uvale Moele.  Sagrađene su uz samostan posvećen sv. Jakovu i Bartolomeju te uz crkvu Majke Božje Žalosne (Addolorate). Od navedenih objekata, za sada je moguće utvrditi samo točan smještaj crkve Majke Božje Žalosne, koja je srušena 1954. godine, no još uvijek predstavlja bitan dio zajedničkog sjećanja Umažana. Napominje se u priopćenju kako su tlocrtni ostaci crkve upisani u opločenju nogostupa Trgovačke ulice.

-Do sada na ovom prostoru grada nisu se izvodila terenska istraživanja te se ovim zaštitnim arheološkim istraživanjem prvi puta mogu utvrditi granice razvoja grada u srednjovjekovno i novovjekovno vrijeme (od 13. do 18. st.). Prilikom istraživanja pronađena je i velika količina kasnoantičkog materijala (keramika, kosti, staklo, kovanice) koji bi mogao sugerirati postojanje burnog i dinamičnog života na tom području puno ranije nego se pretpostavljalo, objasnila je Anika Mijanović.

Tijekom arheološkog istraživanja pomno se bilježe i dokumentiraju sve zidane strukture i slojevi, izrađuje se terenska dokumentacija, tlocrtni prikazi, presjeci i foto dokumentacija. Nakon terenskih  istraživanja, izradit će se stručno izvješće, a iskopani pokretni nalazi se primjereno pohranjuju u Muzeju. Kosturni će nalazi biti poslani na antropološku analizu, a metalni na konzervaciju.

Nadzor nad zaštitnim arheološkim istraživanjem provodi Konzervatorski odjel Ministartva kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine u Puli.  Naveden istraživanja donijet će detaljnije podatke o novo istraženom prostoru Trga 1. svibnja, piše Grad Umag. 

lopov pixabay ilustracija

POREČ: 12. ožujka predavanje kriminaliste Željka Cvrtile o tome kako zaštititi svoju imovinu u turističkoj sezoni

Nove rampe za osobe s invaliditetom u porečkim Vialama i asfalt u Cancinima