in

U knjižnici predavanje dr. sc. Anite Peti-Stantić “Čitanje za mentalno zdravlje danas i sutra”

Foto Gradska knjižnica i čitaonica Pula

U dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula u utorak, 12. ožujka 2024. dr. sc. Anita Peti-Stantić održat će predavanje i radionicu Čitanje za mentalno zdravlje danas i sutra.

Program je prvenstveno namijenjen knjižničarima, no sudjelovati mogu i ostali zainteresirani koji se bave promocijom čitanja. Broj sudionika je ograničen pa je potrebno prijaviti se na e-mail adrese matea.radolovic@gkc-pula.hr i liana.dikovic@gkc-pula.hr.

Program počinje u 9.30 sati i sudjelovanje se ne naplaćuje.

Autorica će u uvodnom predavanju govoriti o temama: što se treba čitati, što se može čitati, što je relevantno štivo, zašto je važno moći pročitati popularno-znanstvene tekstove.
Naime, popularno-znanstveni tekstovi, osim što obiluju podacima i analizama koje potiču znatiželju i istraživački duh, pretpostavljaju i strukturirane načine mišljenja koji dovode do uspoređivanja, zaključivanja i traženja rješenja u svakodnevnim životnim situacijama. Govorit će o važnost rada na strukturiranju intelektualnoga vokabulara i upućivanja u strukture teksta te ponuditi savjete i strategije koje knjižničarima mogu pomoći u radu.

Nakon predavanja Anita Peti-Stantić održat će radionicu koja se nadovezuje na teme predavanja. Tijekom radionice polaznici edukacije imat će priliku steći nova znanja i vještine koje će moći primijeniti u svakodnevnom radu.

Anita Peti-Stantić završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, magistrirala je na Sveučilištu Yale, poslijediplomski studij je nastavila na Sveučilištu u Beču, a doktorirala u Zagrebu. Redovita je profesorica južnoslavenskih jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Katedre za slovenski jezik i književnost. Napisala je nekoliko znanstvenih monografija, nekoliko desetaka znanstvenih članaka, veliki slovensko-hrvatski rječnik, knjige u suautorstvu Jezične igre za velike i malePutovanje u nepoznatoZnatiželjaHrvatsko jezično pitanje danas: identiteti i ideologije te samostalne knjige Jezik naš i/ili njihov Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti.

biciklistička utrka

Zbog biciklističke utrke “Istarsko proljeće” zatvaranje cesta i u nedjelju 10.03.

pinca pince žminj

TZ Žminj poziva na sudjelovanje na izložbi “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće”