in

Na prosvjedu protiv nasilja nad ženama okupila se tek šačica Porečana

„Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost“ bilo je ispisano na transparentu na mirnom prosvjedu „Sve po zakonu“, koji je organiziran u četvrtak navečer na porečkom Trgu slobode, u znak protesta protiv nasilja nad ženama. Okupilo se jedva 15 građana, uz koje je, koliko se vidi na fotografijama na Facebooku, bio tek jedan pas.

Razlog ovog okupljanja, koje nije izazvalo veliko zanimanje Porečana, bio je još jednom zatražiti od vladajućih da implementiraju Istanbulsku konvenciju, ali i pružiti podršku brutalno pretučenoj Loreni Gurlica iz Zadra. Nesretna djevojka i dalje strahuje, budući da je nasilnik koji ju je premlatio, Darko Kovačević, pušten da se brani sa slobode nakon isteka šestomjesečnog pritvora. Pušten je isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika.

Prosvjed je u Rijeci održan u organizaciji udruge Pariter, a istovremeno u Poreču u „režiji“ Centra za građanske inicijative Poreč.

Dok su se pozivu na prosvjed u Poreču odazvali tek malobrojni koji su prkosili hladnoći i općoj nezainteresiranosti za problem nasilja nad ženama, u Rijeci ih je, sudeći po fotografijama na Facebooku, bilo ipak puno više.

„Sve po zakonu“, „Moje tijelo – moj izbor“, „Pošto ženski život“ i „Ne trebaju nam heroji, treba nam pravna država“ samo su neki od rečenica ispisanih na transparentima koje su donijeli prosvjednici, okupljeni na Jadranskom trgu, ispred nekadašnje Riječke banke.

Prema stručnoj analizi pravomoćnih sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012.-2016., koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rezultati su pokazali sljedeće: kao olakotne okolnosti po počinitelje, uzete u obzir u 58% slučajeva, bili su prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika. Otegotne okolnosti koje su zanemarene u 78% slučajave bili su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost).

Ovaj obrazac pravosudnog postupanja vidljiv je i u slučaju Darka Kovačevića kojem se sudi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda umjesto pokušaj ubojstva, unatoč tome što njegov slučaj zadovoljava sve kriterije pokušaja ubojstva: duljina napada, ugroženost vitalnih organa i nesrazmjerna snaga napadača u odnosu na žrtvu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao i mnoge feminističke i ljudskopravaške organizacije, već godinama ističu kako je pravosudni sustav neučinkovit u zaštiti žrtava, ali i u tretiranju rodno uvjetovanog nasilja te razini senzibiliziranosti u pristupanju takvim slučajevima.

JAVNOST JE OBMANUTA: Umaški umirovljenici nisu dobili nikakve božićnice

Poreština u šoku: stigli 300 % veći računi za smeće