in

Poreština u šoku: stigli 300 % veći računi za smeće

edf

Stanovnici Poreča i okolnih općina u šoku su, jer su im od porečke komunalne tvrtke Usluga stigli višestruko skuplji računi za odvoz smeća. Poreština nije jedina koju je sve ovo zateklo, iako se mjesecima najavljivalo da će računi poskupjeli zbog novog načina obračuna i zbrinjavanja otpada. Naime, mediji su još od rujna izvještavali kako su građani diljem Istre bijesni, jer su im za srpanj i kolovoz stigli od 200 do 400 posto veći računi za smeće. Pa i više.

Porečka Usluga najavila je da će se novi cjenik primjenjivati od 1. srpnja, da bi to zatim odgodila za 1. rujna. Sada su i žiteljima Poreštine stigli računi za rujan i listopad zbog kojih ne prestaju negodovati.

Obratio nam se umirovljenik sa skromnim primanjima koji je prije plaćao mjesečno 15,50 kuna, a sada je to naraslo za čak 335 posto, odnosno na skoro 52 kune. Godišnje je to čak 432 kune više (pogledajte fotografiju u prilogu članka). Veli on da mu je na računu navedeno korištenje kontejnera od 60 litara, što je za jednu osobu previše, a k tome ti novi spremnici nisu ni stigli. Za jednočlana domaćinstva trebalo je predvidjeti kontejnere od 30 litara, smatra ovaj nezadovoljni građanin koji je svoj račun ipak na kraju platio.

Naime, nije mu vrijedilo žaliti se na info punktu Usluge kod velikog parkirališta. Djelatnice na šalteru su nemoćne – niti mogu, niti smiju nešto reći. Ljudima koji ondje dolaze i žale se govore samo – obratite se pravnoj službi. A na upit kada stižu ti kontejneri koje u računima građani već trebaju platiti, kazale su da će ih dobiti do ožujka 2019.?!

Ovog se mjeseca o ovoj „vrućoj“ temi raspravljalo i na Gradskom vijeću Poreča, na kojem su oporbeni vijećnici upozorili da, iako su to tražili, rasprava o novom cjeniku odvoza smeća nikad nije uvrštena na dnevni red, pa na njega nisu nikako mogli ni utjecati.

Kako građanima objasniti da je dvočlana obitelj dosad plaćala 30 kuna, a sada će 103 kune mjesečno? Četveročlana obitelj je dosad mjesečno plaćala 60 kuna, a sada će imati 103 kune na mjesec. Pitali su zašto Usluga obračunava i naplaćuje usluge koje još uvijek ne pruža svim građanima, te tražili tematsku sjednicu o tome, s posebnim osvrtom na argumentirane razloge povećanja cijene odvoza smeća.

Na toj je sjednici bio i direktor Usluge Milan Laković koji je objasnio zašto je došlo do takvog poskupljenja. Kazao je da je dosad o novom cjeniku bilo puno medijskih nastupa, radionica i emisija.

-Dosadašnji način obračuna po broju osoba u domaćinstvu zakon više ne poznaje, nego poznaje plaćanje prema stvarnoj količini stvorenog otpada. A sve kako bi se postigli kriteriji, odnosno postoci koje je hrvatska država ulaskom u Europsku uniju preuzela obvezu da će smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada za 50 do 60 posto u razdoblju od 2020. do 2022. godine. Država je putem pravilnika i zakona definirala mogućnosti, a sukladno tome gradovi su donijeli cjenike koji su u priobalju slični. Teško je stoga govoriti o poskupljenju – iz dva osnovna razloga. Obračun prijašnji neusporediv je sa sadašnjim, jer je potpuno drugačiji. K tome, desio se Kaštijun, postrojenje za obradu otpada kod Pule. Dosad smo naš otpad odlagali na sanitarnom odlagalištu Košambra. No, od 1. srpnja to više ne radimo, nego se otpad vozi na Kaštijun, rekao je Laković.

Dosad je u cijeni udio odlaganja u ukupnoj cijeni iznosio 4 posto, da bi sada Kaštijun iznosio 45 posto u ukupnoj cijeni. Dakle, Kaštijun je poskupio usluge zbrinjavanja otpada i to je jedan od osnovnih razloga poskupljenja cijena za građane.

-Drugo je sam obračun gdje se pokušava stimulirati građane koji žele odvajati otpad. Država je obećala osigurati sve spremnike za selektivno zbrinjavanje otpada, ali to ove godine nije uspjela. Nadamo se da će dogodine, a u međuvremenu smo sami počeli kupovati kontejnere iz svojih sredstava. Država je obećala da će čipirati sve spremnike i financirati to, ali nije uspjela ni to, pa moramo i to iz svojih sredstava. I to svakako utječe na cijenu.

U budućnosti će svatko od nas će sam utjecati na količinu proizvedenog otpada, a time i na cijenu.

Ukoliko netko bude komotniji i ne bude selektirao otpad kada zaživi kompletni sustav, itekako će biti puno promjena u cijeni, naveo je direktor Usluge.

Kazao je da su prednosti zbrinjavanja otpada na Kaštijunu višestruke – štiti se zrak, jer neće biti više neugodnih mirisa s Košambre u naseljima koji su u neposrednoj blizini.

-Dakle, štitimo vodu, zrak, podzemlje, a indirektno i naše zdravlje. Sve ove nove obveze preuzete su iz Europske unije, a uvjeti su propisani, kao i rokovi. Države članice koje to nisu poštivale, plaćaju velike kazne, rekao je Laković.

Povećanje cijena nije popularan potez, priznao je, ali radi se o dva međusobno neusporediva načina obračuna cijena.

Na prosvjedu protiv nasilja nad ženama okupila se tek šačica Porečana

Na prosvjedu protiv nasilja nad ženama okupila se tek šačica Porečana

Sv. Lovreč: Izložbom fotografija do sredstava za autobusnu čekaonicu za školarce

Sv. Lovreč: Izložbom fotografija do sredstava za autobusnu čekaonicu za školarce