in

NEMA DOGOVORA Odgajateljice u Funtani i Vrsaru ipak idu u štrajk. Sindikat tvrdi da nema socijalnog dijaloga. Načelnik Gerometta razočaran

Vrsarski vrtić Tići - Foto Tanja Kocijančić

Danas je u Vrsaru održan sastanak između osnivača Dječjeg vrtića „Tići“ – načelnicima Vrsara i Funtane Ivana Geromette i Mladena Grgete s predstavnicama Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i štrajkaškog odbora. Pokušaj dogovora je propao i štrajk će se održati, kako je najavljeno, u ponedjeljak 6. svibnja. Svi detalji kako će se štrajk odvijati saznajte OVDJE

Donosimo izjavu Sindikata i načelnika Općine Vrsar Ivana Geromette.

Prenosimo priopćenje sindikata: „Predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske dana 02. svibnja 2024. godine pozvani su od strane osnivača, Općine Vrsar, na sastanak radi postizanja dogovora prije početka štrajka u Dječjem vrtiću „Tići“ najavljenog za dan 6. svibnja 2024. godine

Na sastanku su izneseni zahtjevi Sindikata koji se odnose na potpuno izjednačavanje plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve sukladno članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ustupak koji je Sindikat bio voljan napraviti jest da se do izjednačenja plaće dođe kroz dva kruga povećanja – s 1. lipnjem i s 1. prosincem 2024. godine. 

Načelnik Općine Vrsar takav prijedlog nije htio niti razmotriti te ga je kategorički odbio što je rezultiralo propašću dogovora. Štoviše, predstavnicima Sindikata je nekoliko puta naglasio da su njihovi zahtjevi bahati te da zaposleni u Dječjem vrtiću „Tići“ do bruto plaće koju imaju zaposleni u osnovnim školama nikad neće doći. Odnosno, doći će onda kada plaću bude isplaćivala država te da nema namjeru poštivati članak 51. Zakona o predškolskom odgoju uz poruku ako im ovdje nije dobro – da mogu otići, jer će on naći tko će raditi!

Dječji vrtić u Funtani
Dječji vrtić u Funtani – Foto Općina Funtana

Iz naprijed navedenog razvidno je kako je nemoguće ostvariti socijalni dijalog s Osnivačem koji bahatošću smatra zahtjev Sindikata temeljen na važećem zakonskom propisu (čl. 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju), odnosno ustrajanju Sindikata da se Zakon o predškolskom odgoju poštuje te sukladno najavi, dana 06. svibnja 2024. godine u 8,00 sati u Dječjem vrtiću „Tići“ Vrsar počinje štrajk. Ovim putem molimo korisnike Dječjeg vrtića „Tići“ roditelje za razumijevanje“, piše u izjavi koju je potpisala Ingrid Čavić, potpredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

Načelnik Ivan Gerometta je izjavio: „Na današnjem sastanku je sindikatu nuđeno dodatno povećanje bruto plaće za 4%, na 1.502,00 € (sindikat je do sada tražio 1.513,00 bruto). Međutim, protuprijedlog sindikata koji je iznesen na današnjem sastanku je bio 1.903,00 € bruto.

Osnivačima – općinama Vrsar i Funtana, taj je iznos potpuno neprihvatljiv i apsolutno nerealan, s obzirom na plaće u dječjim vrtićima u našem okruženju, a i plaće u ostalim službama i trgovačkim društvima u vlasništvu Općine te s obzirom na proračunska sredstva Općina.

Podsjećamo, Općina je od 2021. godine konstantno podizala plaće djelatnicima vrtića, pa tako u prosincu 2021. za 6%, u prosincu 2023. godine za 5%, u rujnu 2023. godine za 3%, u siječnju 2024. godine za 11% te u travnju 2024. za 4%. Znači plaće su u posljednjih oko 2,5 godine povećane za oko 30%. S nuđenim povećanjem to bi bilo preko 33% u manje od tri godine.

Nastavno na najavljeni štrajk, na današnjem sastanku je sindikatu uručen Prijedlog pravila o nužnim poslovima koji se ne smije prekidati za vrijeme štrajka, u smislu čl. 214. st. 1. i 2. Zakona o radu, a u svezi s čl. 43. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te je isti pozvan da prije početka štrajka postupi sukladno navedenim zakonskim odredbama, na što je predstavnica sindikata izjavila da nemaju namjeru postupati po istom.

Apsolutno smo razočarani nevoljkosti pristanka sindikata na kompromis, usprkos našem konstantom povećanju plaća i ostalih materijalnih prava zaposlenika te ulaganjima u vrtićku infrastrukturu.

Nadam se da će zaposlenici shvatiti i cijeniti koliko obje općine ulažu u odgoj i obrazovanje djece te da nam je razvoj djece visoko na listi prioriteta, a što proizlazi i iz činjenice da su i Vrsar i Funtana već godinama među prvih 10 općina u Republici Hrvatskoj po visini ulaganja u odgoj i obrazovanje djece, razmjerno po broju stanovnika.

Također, poduzet ćemo sve radnje da vrtić nastavi normalno raditi i da se djeci pruži potrebna skrb i njega“, naglasio je Gerometta.

U nastavku prijanji članci o štrajku:

Foto Manuel Paljuh

POREČ: Odlična proslava Praznika rada na prepunom Gradskom kupalištu uz rekordne turističke rezultate

prijem županija

Župan primio pobjednicu festivala Sanremo Junior Zoe Šestan