in

Njemačka traži 1,24 milijuna radnika, najviše u prerađivačkom i uslužnom sektoru

Foto: Mingo.hr

Kako je danas objavio portal Jutarnjji.hr, u Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine s 1,24 milijun otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, a prema objavi tamošnjeg Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB). 

-U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta je porastao za 140.000, stoji u priopćenju IAB-a, koji djeluje u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nuernberga.

-Najveći porast potražnje je zabilježen na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mjesta još uvijek najveća, kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000. Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%) zatim osobe bez kvalifikacije (22%) te na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj umirovljenika, što se pokušava kompenzirati uvozom radne snage.

Poreč: Priveden muškarac koji je uhodio i uznemiravao djecu kod Osnovne škole Finida

Poreč: Priveden muškarac koji je uhodio i uznemiravao djecu kod Osnovne škole Finida

Vrijedna donacija za novi dječji vrtić u Velom Maju

Vrijedna donacija za novi dječji vrtić u Velom Maju