in

NOVIGRAD: U tijeku sanacija crkve Svete Agate i zida starog groblja

U tijeku je sanacija crkvice Svete Agate na starom gradskom groblju, nakon što je utvrđeno kako je narušena statika ovog vrijednog spomenika novigradske kulturno-povijesne baštine.

Radovi su natječajem povjereni žminjskom Kapitelu, ovlaštenom i licenciranom za ovu vrstu radova na građevinama od kulturno-povijesne vrijednosti. Vrijednost radova procijenjena je na 355 tisuća kuna, a obuhvatit će sanaciju krovišta, te stabilizaciju temelja i zidova. Obnovu crkvice sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu do 150.000 kuna, a nositelj investicije je novigradska župa Svetog Pelagija.

U isto vrijeme provodi se u neposrednoj blizini i drugi investicijski zahvat, sanacija zida starog groblja. Radovi vrijedni 165.000 kuna povjereni su građevinskom obrtu Tašo iz Novigrada.

Da podsjetimo, crkva Svete Agate vrijedan je primjer troapsidalne romaničke sakralne arhitekture. Zanimljiva je zbog svoje trobrodne strukture natkrivene dvoslivnim krovom, te zbog specifičnog svetišta izduženoga kornim prostorom središnje apside. Crkva se datira u rasponu od IX. do XIII. stoljeća. Uz pretpostavljeni karolinški utjecaj, na crkvi su vidljiva obilježja regionalne sakralne arhitekture ranog srednjeg vijeka. U unutrašnjosti se nalaze dva kasnobarokna kipa domaće izrade (anđeli lučonoše) i oltarna slika sv. Agate. Crkva sv. Agate restaurirana je i konzervirana 1993.-1995. godine.

Dodajmo ovome kako je u pripremi i malo znanstveno-povijesno istraživanje starog novigradskog groblja, koje će uskoro biti predstavljeno javnosti kako bi se valorizirao taj važan dio novigradske kulturno-povijesne baštine, priopćeno je iz Grada Novigrada.

Fotografije: Anri Deronjić - Teatar Naranča Pula

PREMIJERA NA ZLATNOM ZUBU: Tri sestre Teatra Naranča u porečkom kazalištu

Direktor TZ-a NENAD VELENIK: Čekamo normalizaciju stanja i ponovno pokretanje bukinga