in

Direktor TZ-a NENAD VELENIK: Čekamo normalizaciju stanja i ponovno pokretanje bukinga

Foto Tanja Kocijančić
Foto TZ Poreč

S obzirom na trenutno stanje s koronavirusom, pogotovo u Italiji gdje broj oboljelih raste jako brzo, pitali smo direktora Turističke zajednice Poreč Nenada Velenika da nam komentira kakva su očekivanja za sezonu? Pritom smo pitali najprije za Uskrs, jer su nam tada najbrojniji gosti upravo Talijani, uz Slovence, Austrijance i domaće. Što ustvari sada uopće može TZ poduzeti, kako se na ovu novonastalu situaciju pripremaju/prilagođavaju hotelijeri?

Ministar turizma Gari Capelli rekao je da se buking odvija usporeno, ali da za sada nema pretjerane bojazni da će glavna sezona biti bitno lošija. Što zapravo mogu očekivati Porečani – treba li vjerovati ministru i nadati se da ipak neće biti loše? Postoji li neki rezervni plan – smanjenje cijena… bilo što?

-Svakodnevno pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu sa svim razinama turističkih zajednica kao i sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije koji objavljuje preporuke vezane za prevenciju odnosno tretiranje korona virusa. U ovom trenutku nam je nemoguće komentirati turističku sezonu jer još uvijek nemamo dovoljno informacija o stanju na tržištima. Svi su u očekivanju normalizacije stanja i ponovnog pokretanja bukinga, rekao je Velenik.

Što se tiče investicija Turističke zajednice – koje su najvažnije u ovoj godini? Već je realiziran vrhunski moderan dječji park na Gradskom kupalištu, a slijedi bike park samo stotinjak metara naprijed.

-Kapitalne investicije u 2020. godini su ulaganje u porečku rivu, bike park koji će se aplicirati na natječaj za bespovratna sredstva pri Ministarstvu turizma, potom ulaganje u vodeno igralište na plaži Materada jug kao i dovršetak projekta La mula de Parenzo, nanizao je Velenik.

Klaster Porečka rivijera jedan je od važnijih projekata ove godine – možete nam dati više informacija o tome – kada će se potpisati ugovor, koje će sve TZ biti uključene i što sve donosi kaster Poreču i okolici.

-Klaster radnog naziva Porečka rivijera je pred potpisivanjem sporazuma i radi se o udruživanju na temelju konkretnih projekata. U klaster su uključene sljedeće destinacije – Tar, Vabriga, Funtana, Kaštelir, Labinci, Vižinada te Višnjan.  Očekujemo zeleno svjetlo Ministartsva turizma, nakon čega će se formalno ugovor i potpisati. Što se tiče samih projekata, u fazi visoke dovršenosti su brending i komunikacija, outdoor, te infrastrukturni zahvati u prostoru, dok smo započeli projekte klasterskih evenata, gastronomije, interpretacijskog centra, web portala i društvenih mreža te  MICE proizvoda. Cilj udruživanja do 2023. godine jest postati vodeća destinacija obiteljskog i aktivnog odmora u Hrvatskoj. Strateški ciljevi udruživanja su ojačati obiteljsko pozicioniranje klastera, diverzifikacija turističkih proizvoda, ostvarenje rasta potražnje u pred i posezoni  te ostvarenje rasta potrošnje po gostu, kazao je Nenad Velenik.

NOVIGRAD: U tijeku sanacija crkve Svete Agate i zida starog groblja

Violončelistici Hani Gubić prva nagrada na natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa