in

JOŠ JEDAN USPJEŠAN PROJEKT TUŠ-a A. ŠTIFANIĆ: Porečka škola dobila status “Prijatelja baštine i turizma”

TUŠ ima i status eko škole

Porečka Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića uspješno je prošla prijavu na još jedan projekt kojim je dobila status Prijatelja baštine i turizma, saznajemo od ravnateljice Vesne Baranašić.

-Radi se o natječaju i smotri Turistička kultura 2019. Projekt je to Splitsko-dalmatinske županije, odnosno njegovog Odjela za prosvjetu, kulturu i sport, a ovogodišnja je tema bila „Kako su liječili naši stari“. Profesorica-mentorica ekonomske skupine predmeta Vilma Čehić-Janjuš je sa skupinom učenika osmislila  školski projekt i prijavila ga na natječaj. Projekt je ušao u najuži izbor za predstavljanje na Hvaru u listopadu ove godine, a školi donio status Prijatelja baštine i turizma. Naši učenici će svoj projekt predstaviti na Hvaru od 18. do 20. listopada, navela je ravnateljica.

Ovaj je projekt započet još 2003. godine s ciljem isticanja važnosti sustavnog uvođenja znanja o baštini i turizmu u odgojno- obrazovne programe.

Ovogodišnja, 12. Smotra Turističke kulture koju splitski Ured državne uprave organizira u suradnji s Prokulturom – Split te OŠ Hvar, uz potporu Grada Hvara, posvećena je temi „Kako su liječili naši stari“ kao vidu hrvatske nematerijalne baštine kojemu su na sebi svojstvene načine pristupali naši predci u različitim dijelovima Lijepe naše.

Brojni su školski projekti ocijenjeni pozitivno, a osim porečke škole, na Hvaru će pozvane samo odabrane škole i to OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ “Tučepi”,OŠ Pavla Vučkovića Sinj, OŠ Zrinskih Nuštar – PŠ Marinci, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, Gospodarska škola Varaždin, Tehnička škola Bjelovar, Srednja škola Vela Luka i Učenički dom Lovran.

U ocjenjivačkom povjerenstvu bili su dr.sc. Mila Bulić, prof. biologije, Filozofski fakultet, Sveučilište u Splitu i predsjednica Povjerenstva, zatim Ana Opačak, prof. engleskog i talijanskog, samostalna umjetnica, Prokultura – Split, Josipa Rodić, prof. geografije, Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb, zatim Vesna Bulić Baketić, povjesničarka umjetnosti i voditeljica marketinga, Muzeji Ivana Meštrovića, mr. Latica Krasnić Ivanišević, dipl. oec. Ljudski resursi i marketing, Jamnica,Teodora Grgić Jeličić, prof. graf. dizajna i komunikacija i Doria Gjurković, bacc. oec ekonomije, turistički menagement, Ured državne uprave.

Navedenim školama, uz jednu grupu učenika iz hrvatske dijaspore bit će kao i dosad osiguran smještaj i boravak u hotelu Amfora u Hvaru od 18. –20. listopada 2019. godine (kombinacija grupa po 5 sudionika – četiri učenika i jedan učitelj ili tri učenika i dva učitelja).

POREČ: Od 6. kolovoza nema više parkiranja u dijelu Prvomajske ulice između srednje i osnovne škole

Besplatni koncert MIJE DIMŠIĆ u Poreču