in

NOVI VRTIĆ UPISAO 70 DJECE – sve potrebe TARA i VABRIGE podmirene, nema nijednog djeteta na listi čekanja

Foto Tanja Kocijančić

Novi vrtić u Taru „Morski konjić – Cavalluccio marino” otvorio je prošlog tjedna svoja vrata za 70 mališana i ostvario cilj koji si je Općina Tar-Vabriga zacrtala kad je krenula u njegovu izgradnju – nema nijednog djeteta na listi čekanja! Otkrila nam je to ravnateljica novog vrtića Suzana Parencan Munda, koja je istaknula da sada u četiri skupine imaju 30 djece više nego prije, kada su bili u starom vrtiću.

Novi vrtić u Taru/Foto Tanja Kocijančić

Ukupno 70 djece raspoređeno je u jednu jasličku skupinu, te u tri vrtićke – jednu mlađu i dvije mješovite grupe. Prije nego su raspisali službeno upise, pozvali su roditelje da iskažu interes i na temelju toga su se organizirali. Tako su sada, s početkom rada novog vrtića, sva djeca s područja Tara i Vabrige koja imaju uvjete za upis našla svoje mjesto u „Morskom konjiću“. Spomenimo da u Taru djeluje i talijanski vrtić Paperino, koji ima po jednu jasličku i vrtićku grupu i smješten je u zgradi Zajednice Talijana „Giovanni Palma“ Tar.

-Bilo je dosta interesa roditelja i iz okolnih općina, no naša su djeca imala prioritet, veli ravnateljica novog vrtića.

Dodala je da „Morski konjić“ ima ukupno 14 zaposlenih – uz nju to su još osam odgojitelja, kuharica, pomoćna kuharica, kućni majstor, računovođa, te edukatorica-rehabilitatorica kao vanjska suradnica. U prijašnjem starom vrtiću, koji je djelovao pod kapom Dječjeg vrtića Radost Poreč, bilo je ukupno šest djelatnika, koji su također primali plaće iz tarskog proračuna.

Sada će općina godišnje za plaće 14 djelatnika i ostale troškove vrtića, koji je od 1. siječnja ove godine samostalna ustanova pod kapom općine, izdvajati godišnje oko 1,4 milijuna kuna, što je oko 400 tisuća kuna više nego dosad.

Podsjetimo: Općina je sama izgradila novi vrtić, suvremen i namješten po svim standardima koji može primiti gotovo stotinu djece, od jasličke do predškolske dobi. Vrijednost ove najvažnije ovogodišnje tarske investicije jest oko 12,2 milijuna kuna, što je općina samostalno financirala preko svoje tvrtke Momperlon koja je za cijeli iznos uzela dugoročni kredit putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Gradnja novog vrtića počela je u studenom 2017. i dovršena je krajem prošle godine.

TAR: LUKA KOŠETO osvojio zlato u bacanju vortexa u finalu Erste Plave lige u sklopu Hanžekovićevog memorijala!

UMAG: Požar u stanu u Moeli zarobio tri psića