in

PROMJENA TRENDA: Škola A. Štifanića u Poreču 2 godine nije upisala nijednog KONOBARA, a sada nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane

Ilustracija/Foto Tanja Kocijančić

Zadnje dvije do tri godine učestalo se govorilo o problemu mladih koji ne žele upisati zanimanja u turističkom sektoru, a dodatnu brigu malim i velikim tvrtkama, koji ni danas ne mogu pronaći kvalitetnu i školovanu radnu snagu, zadavao je podatak da porečka Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića dvije godine za redom za zanimanje konobara nije upisala nikoga. Bilo je zainteresiranih za kuhare, jer se radi o profesiji koja je snažno popularizirana zadnjih godina, te nešto minimalno za slastičare.

No, situacija se mijenja. Nisu to velike brojke, ali veseli podatak da je TUŠ Antona Štifanića ove godine imala premalo mjesta za smjer konobara. Naime, kako doznajemo od ravnateljice škole Vesne Baranašić, u kombinirani razred upisano je 19 učenika – 11 kuhara, 6 konobara i 2 slastičara.

-Ove je godine bilo dvostruko više prijava s prvim prioritetom za zanimanje konobar od upisne kvote što je dobar znak, jer najavljuje ponovni porast interesa za ovo izrazito deficitarno zanimanje, komentirala je ravnateljica Baranašić.

Pa su tako u TUŠ-u u ljetnom su roku popunjena upisna mjesta za programe za zanimanja hotelijersko-turistički tehničar, konobar i kuhar. Za jesenski upisni rok ostaju slobodna 4 upisna mjesta za zanimanje slastičar, te 17 mjesta za turističko-hotelijerskog komercijalista. Po razrednim odjelima to znači: jedan razredni odjel od 23  učenika HTT programa, potom 31 učenik THK programa (odobrena 2 razredna odjela s 48 učenika), te spomenuti kombinirani razred s 19 kuhara, konobara i slastičara.

-I ove je godine daleko najveći interes iskazan za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar. Međutim, prema pokazateljima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ne radi se o deficitarnom zanimanju stoga se ne povećava upisna kvota. Za razliku od HTT programa, školi su odobrena dva razreda za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, jer je mogućnost zapošljavanja u ugostiteljstvu i turizmu daleko veća po završetku ovoga programa. Najslabiji je interes ove godine iskazan za program slastičara. U prvi su razred ukupno u ljetnom roku upisana 74 učenika, a u jesenskom se roku nadamo upisati dovoljan broj učenika za optimalnu skupinu slastičara i dva razredna odjela turističko-hotelijerskih komercijalista, dodaje ravnateljica.

Novu situaciju komentirao je tajnik Udruženja obrtnika Poreč Robert Velenik, koji je istaknuo da su ugodno iznenađeni promjenom trenda, što je očiti dokaz da se s promotivnom kampanjom za obrtnička zanimanja na razini države i Vlade krenulo na vrijeme.

-Još dosta treba raditi na privlačenju mladih za obrtnička zanimanja. No, na tome se već duže radi. Hrvatska gospodarska komora i Obrtnička komora Istarske županije godinama idu u osnovne škole i promoviraju obrtničke profesije. Od ove godine s time smo krenuli i mi, pa smo organizirali posjete osmaša našim obrtnicima kako bismo popularizirali te profesije a tako ćemo i nastaviti, veli Velenik.

Broj obrtnika u Udruženju ukupno raste,  ali rastu uslužne djelatnosti. Opada broj proizvodnih djelatnosti, broj električara, vodoinstalatera, stolara… kod tih profesija se očekuje promjena trenda na bolje.  Naime, mladima se objašnjava da te profesije postaju zbog toga vrlo atraktivne i na kraju bolje plaćene.

-Razlog porasta interesa mladih je i taj što su turističke firme počele nuditi razne benefite, plaće se povećavaju, radni uvjeti poboljšavaju i daje se mladima mogućnost napredovanja. Turizam je radno-intenzivna djelatnost i u njoj se ljude ne može zamijeniti robotima, pa je nužno radnicima nuditi bolje i više, što su mladi na kraju ipak prepoznali, zaključuje Velenik.

KORAK BLIŽE KA NOVOM VRTIĆU: Vižinada potpisala ugovor s izvođačem radova vrijedan 10,6 milijuna kuna

Kreće POVRAT POREZA: Lani je država građanima isplatila više od 930 milijuna kuna