in

Radionice zdrave prehrane za najmlađe u porečkom vrtiću

Radionice zdrave prehrane namijenjene djeci srednjeg i starijeg predškolskog uzrasta, započete u prosincu, nastavljene su u veljači. Radionice u Dječjem vrtiću „Radost“ održane su u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam, a realiziraju se u sklopu projekta „Poreč Organic city“. Podsjetimo, Grad Poreč protekle je godine pristupio mreži organskih gradova Europe, a upravo je edukacija najmlađih kroz igru važan korak u stvaranju novih, zdravijih prehrambenih navika.

U svakom su se  susretu nakon uvodnog predavanja kroz interaktivne igre aktivno primjenjivala dosadašnja i stjecala nova znanja, priopćili su danas iz gradske uprave. 

U prvoj su radionici djeca izrađivala tablicu s pitanjem „Koje voće i povrće najviše volim?“, upoznala su se s tipičnim sezonskim voćem našeg podneblja i sudjelovala u natjecanju za najpopularnije voće i povrće. Podsjetimo se da su to bile jabuka i trešnja, a od povrća  krumpir i grašak. U drugoj su radionici uz pomoć unaprijed izrezanih sličica, nakon slaganja tanjura s nezdravom prehranom, slagali „zdravi“  tanjur. U trećoj su naučili dijelove biljke koje jedemo, dok se u četvrtoj gdje voće i povrće raste, je li to ispod ili iznad zemlje, na stabljici, grmu ili stablu. Djeca su se  istaknula  postojećim znanjem o tome da su cvjetača i  artičoka cvijet biljke, a naučili su da je i cvijet biljke smokva koja raste u našem zavičaju. Uklonjena je i nedoumica o tome da je  maslina voće, a da kikiriki raste ispod zemlje bilo je iznenađenje i za odrasle sudionike radionice.

U priopćenju iz Grada Poreča zaključeno je da djeca pravilne prehrambene navike i iskustva iz vrtića prenose u roditeljski dom, školu i širu zajednicu, te tako postaju naši „mali veleposlanici“. Stoga je izuzetno važno osvijestiti da smo mi odrasli ti koji na njih prenosimo pristup i odnos prema hrani.  Djeca osjećaju našu zainteresiranost te proporcionalno tome i shvaćaju važnost istoga, rekla je pedagoginja DV Radost Suzana Uzelac.

Velik interes za dječje radionice – u Baderni je bilo odlično, sljedeće kreativno druženje u Novoj Vasi

Radionicom za mlade o zlostavljanju u vezi završava porečki 12. Tjedan psihologije