in

TAR: Učenici stekli nezaboravno iskustvo u Maloj glagoljskoj akademiji “Juri Žakan”

Foto OŠ Tar-Vabriga

Od ponedjeljka 3. do petka 7. srpnja održana je Mala glagoljska akademija “Juri Žakan” u Roču. Ovo je jubilarna trideseta akademija i pružila je mnoštvo kreativnih radionica i događaja. Učiteljica Gordana Poropat-Alihodžić iz OŠ Tar-Vabriga odlučila se priključiti s učenicima Katjom Mihoković, Adrianom Dekovićem i Paolom Mačinićem.

Foto OŠ Tar-Vabriga
Foto OŠ Tar-Vabriga

Da je to zaista nezaboravno iskustvo uvjerit ćete se ako pogledate slike u foto-galeriji i prilog na ovom linku https://youtu.be/u-6NIOvdDu8 .

Još bolji uvid i više detalja saznat ćete ako posjetite Facebook stranicu Male glagoljske akademije https://www.facebook.com/MgaJurizakan

Završnom svečanošću službeno je zatvoren 30.saziv Male glagoljske akademije. Svojom nazočnošću svečanost su uveličali: uvaženi gosti i dugogodišnji suradnici: akademik Josip Bratulić, prof. Frane Paro, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, gosp. Vinko Filipović, gradonačelnik  Buzeta Damir Kajin te pročelnica za društvene djelatnosti Grada Buzeta Elena Grah Ciliga.

Svečanosti su prisustvovali i neki od idejnih začetnika i osnivača, prvih voditelja, koordinatora te prvih polaznika akademije.

Naziv završnog programa/predstave žaknića ovogodišnjeg tridesetog jubilarnog saziva MGA “Vita, vita MGA i dalje gre” podsjetila je na same početke MGA, njene idejne začetnike i entuzijaste koji su te ideje proveli u djelo, i dalje ih provode, već trideset godina, učeći glagoljicu i o glagoljici, i igrajući se njome u radionicama MGA: novinarskoj, keramičarskoj, povijesnoj, grafičkoj, radionici dizajna, literarno-scenskoj radionici i radionici Hrvatskog fotosaveza.

Svaka se radionica predstavila scenskom igrom u kojoj je pokazala istraživački i kreativno-stvaralački proces i način učenja glagoljice i njene uporabe i primjene u svakodnevnici, kao i druženje i zajedništvo u radionicama.

I završni program i izložba nastali su u pet dana istraživanja i stvaranja, u koje su bili uključena i predavanja o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi i tiskarskom stroju, izlet Alejom glagoljaša, natjecanje Glagomatika i večernji program.

Cinematorre srijedom: U Taru U crtić pod zvijezdama „Cvrčak i mravica“

Zalazaka u Vrsaru - Foto TZ Vrsar

POREČ-VRSAR: Tražio otključana vozila i krao iz njih