in

U Poreču se natječu najbolji mladi tehničari iz cijele države

U Poreču je jučer otvoreno 61. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske, kao svojevrsno finale na kojem će svoja znanja pokazati 253 učenika. Službeni domaćin je OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara, a natjecanje, koje traje do 28. ožujka, održava se u porečkom hotelu Pical.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo više od 6.500 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske (školska/klupska razina), od kojih su najbolji stekli pravo sudjelovanju na ovom natjecanju u Poreču.

Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natjecat će se u Poreču na državnoj razini u jednom od 12 područja tehničke kulture maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije te robotsko spašavanje žrtve.

 Natjecanje se sastoji od pisane provjera znanja, izrade tehničke tvorevine i predstavljanja tehničke tvorevine svakog natjecatelja.

Natjecanje organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednice tehničke kulture, a o njegovoj provedbi brine Državno povjerenstvo.

Kako bi učenik ostvario pravo sudjelovanja na državnom natjecanju, u području u kojom se natječe na županijskom natjecanju, odnosno na natjecanju na razini Grada Zagreba, treba sudjelovati najmanje troje učenika.

Na državno natjecanje pozvani su učenici koji su u pojedinom području osvojili prvo mjesto na županijskom natjecanju i na natjecanju na razini Grada Zagreba. O ostalim natjecateljima odlučilo je Državno povjerenstvo. 

Sudionici natjecanja su učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda, članovi klubova mladih tehničara u osnovnim školama, udrugama tehničke kulture (podmladak udruga tehničke kulture) ili srodnim ustanovama.

Foto: Facebook Loris Peršurić

POLICIJA IH ODMAH ULOVILA: Mladići provalili u kuću u Antoncima

Hrvatska ove godine očekuje 25 posto više noćenja turista iz Kine