in

Učenici OŠ Tar-Vabriga upoznali sakralnu kulturu Zagreba u projektu “Međureligijska kultura”

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

Vjeroučiteljica Ankica Tutiš organizirala je terensku nastavu na temu “Međureligijska kultura” za sve učenike od petog do osmog razreda OŠ Tar-Vabriga.

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga
Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

Ovo je drugi put da vjeroučiteljica Ankica organizira ovakvu terensku nastavu. Prvi put je organizirana u Rijeci u veljači 2019., a sljedeći put se planira ponovo za četiri godine. Ove godine održavala se u Zagrebu.

Cilj terenske nastave bio je posjetiti i upoznati sakralne objekte i običaje četiri religijske zajednice : katoličke, pravoslavne, židovske i islamske. Učenicima su pročitane jasne upute o ponašanju kako na putu, tako i u sakralnim objektima. Posjetili su marijansko svetište na Jarunu nazvano “Sveta Mati Slobode”. Ime crkve odabrao je zagrebački kardinal Franjo Kuharić iz drevnih litanija Majke Božje Trsatske. Litanije se nalaze u molitveniku «Raj duše» što ga je Katarina Zrinski, dala tiskati 1560. u Padovi. To ime sadrži simboliku, s jedne strane Marije, Isusove Majke, a s druge strane ustrajnih vjerničkih molitvi, osobito sv. krunice, za uspjeh, zdravlje i sreću preživjelih, i za vječni mir u Bogu preminulih branitelja. Nakon toga posjetili su Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjeg koja je katedrala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve u središtu Zagreba na Trgu Petra Preradovića.

Zanimljiv je bio i posjet Zagrebačkoj sinagogi u kojoj djeluje židovska vjerska zajednica „ Bet Izrael“. Jednako tako je bio je zanimljiv i posjet Islamskom centru u Zagrebu koji je znan kao Zagrebačka džamija. To je središnja je džamija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

„Ovo je bilo izuzetno lijepo iskustvo za sve koji su sudjelovali. Na ovaj način učimo da nas razlike među ljudima ne trebaju udaljavati, dapače, one su bogatstvo koje trebamo upoznavati i poštovati.“ rekla nam je vjeroučiteljica Ankica Tutiš koja je ovu terensku nastavu i osmislila.

Iz škole joj zahvaljuju na trudu i nadaju se da će i sljedeće generacije imati priliku doživjeti ovo iskustvo, prihvatiti različitosti i stvoriti mostove među ljudima.

djeca u dinoparku

VRSAR/FUNTANA: Unatoč štrajku mališani u Dinoparku. Ravnateljica Janko – Štrajkašima nije stalo do djece, misle samo na sebe

Vinistra 2022. - Foto Neven Jurjak

Vinistra u Poreč za vikend donosi razna događanja i after partyje