in

VRSAR/FUNTANA: Unatoč štrajku mališani u Dinoparku. Ravnateljica Janko – Štrajkašima nije stalo do djece, misle samo na sebe

Dječji vrtić Tići Vrsar u Dinoparku u Funtani

Kako smo jutros objavili, počeo je štrajk odgajatelja u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani zbog nezadovoljstva s plaćama nakon propalih pregovora s osnivačem. Pitali smo ravnateljicu vrtića Manuelu Janko da nam pojasni kako će funkcionirati vrtić za vrijeme štrajka, te što sve trebaju roditelji znati. Inače, djeca su danas posjetila Dinopark u Funtani. Što je sve Sindikat obrazovanja, medija i kulture zatražio od osnivača pročitajte OVDJE, a prvi članak od jutros OVDJE

-Djeca iz Vrsara i Funtane koja pohađaju Dječji vrtić Tići iz pet vrtićkih skupina odnosno njih 69, posjetili su danas Dinopark, te uz obilje dječjeg smijeha i radoznalosti uživali u sadržajima koje taj park nudi. Uz posredovanje općinskog načelnika Funtane Mladena Grgete Dinopark je svoje zabavne sadržaje besplatno donirao djeci, kamp Polidor je donirao prijevoz djece vlakićem, a općinski načelnik Vrsara Ivan Gerometta je na raspolaganje vrtiću ustupio električni vlakić i djelatnike koji će dodatno brinuti o sigurnosti prijevoza djece. Posjet je realiziran kao iznenađenje povodom Dana vrtića koji je dogovoren u postupku planiranja koncem veljače ove godine, kada su planirani i dani otvorenih vrata od 6. do 10 svibnja. Cijeli tjedan trebao je biti u duhu raznih gostovanja, te su odgojiteljice planirale pozvati roditelje koji se bave raznoraznim djelatnostima (frizeri, koktel majstori..) ali i nonice koje bi djeci pokazivale spravljanje tjestenina. Time bi se djeci obogatile i upotpunile svakodnevne odgojno obrazovne aktivnosti i uvele ih nakratko u svijet odraslih. Ujedno, u siječnju ove godine vrtić je prijavio 50-tero djece u 5 različitih disciplina za Dječju olimpijadu, a prije mjesec dana obavješteni smo da će Olimpijada u Poreču biti 7. svibnja.
No, nažalost, nakon najave štrajka 26. travnja od strane Štrajkaškog odbora Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) kojega čine Adrijana Ivković, Klaudia Maras Garilović i Anica Knezek, moralo se odustati od prethodno planiranih tjednih aktivnosti, ističe u svojoj izjavi ravnateljica Janko.
Dodaje da je tempiranje štrajka s početkom 6. svibnja indikativno s obzirom da je u tom tjednu trebalo biti niz događanja za djecu iz vrtića.

„Vodstvo Sindikalne podružnice SOMK, koja je osnovana tek 2022., time poručuje da je ne zanima tradicija vrtića u Vrsaru koji je osnovan 2000. godine i da im nije stalo do djece koliko do njih samih. Pri tomu se Štrajkaški odbor u obraćanju roditeljima služi bezočnim lažima o tome da: „Radnici dječjeg vrtića, posebno novi koji dođu, odrade jedan mjesec i kada dobiju plaću, daju otkaze i odlaze u obližnje gradove zbog većih plaća i boljih uvjeta rada“. Tu ničim dokumentiranu laž opovrgavaju podaci koje su u odgovoru na njihovu konferenciju za medije, objavili općinski načelnici Vrsara i Funtane dokazujući da su plaće u našem vrtiću najveće u odnosu na vrtiće u okruženju. Tomu se mogu osvjedočiti i svi radnici uspoređujući svoje plaće s plaćama kolega iz okolnih vrtića. Štoviše, najviše su i naknade za prijevoz, a razinu dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja kakva je osigurana svakom radniku nema nijedan vrtić u Istri, a vjerojatno ni u cijeloj državi (34,58 euro mjesečno odnosno 414,96 eura godišnje). Unatoč tomu ili zbog toga, odsustva s posla zbog bolovanja predstavljala su svim dosadašnjim ravnateljicama vrtića veliki izazov pri organiziranju posla, a pri tom su bile iznimno fleksibilne i korektne prema radnicima pri organiziranju posla (na primjer od siječnja 2023. do konca travnja 2024. na bolovanja je otpalo 1.194,5 radnih dana, a za rodiljni i roditeljski dopust, te komplikacije u trudnoći još preko 600 dana).

Kakav je odnos sindikalne povjerenice prema djeci, roditeljima i ustanovi najbolje govori činjenica da je u dostavljenim Pravilima o poslovima nužnim u vrijeme štrajka predvidjela da samo troje odgojitelja za vrijeme štrajka skrbi o 120 djece koliko ih prosječno dnevno dolazi u vrtić, te da bude zatvoren Područni vrtić u Funtani. Navedena pravila dostavljena su poslodavcu čak dan prije službene najave štrajka odnosno 25. travnja 2024. godine.

Time, ne samo da se flagrantno krši Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i državni pedagoški standard na koji se poziva u svom prijedlogu nužnih poslova, već su grubo povrijeđene odredbe međunarodne Konvencije o pravima djeteta koja u članku 3. propisuje da će države osigurati da službe i ustanove odgovorne za skrb ili zaštitu djece budu pod stručnim nadzorom i da svoje djelovanje usklade sa standardima nadležnih vlasti, osobito glede pitanja sigurnosti, zdravlja te broja i stručnosti osoblja.

Prvoga dana štrajka vrtić pohađa 101 dijete i svi su zbrinuti uz odgovarajući broj odgojitelja i ostalog tehničkog osoblja, kako djeca na izletu u Dinoparku, tako i djeca mlađe dobi smještena u vrtiću.

Nasuprot štrajkaškom odboru poslodavac je, imajući u vidu prvenstveno interes i dobrobit djece, osigurao ovaj izlet u Dinopark, a organizirat će i sudjelovanje djece iz vrtića na sutrašnjoj Olimpijadi u Poreču, kao što će osigurati i skrb, njegu i prehranu za svu djecu u Vrsaru i Funtani u danima koji dolaze“, napisala nam je u svojoj izjavi ravnateljica Dječjeg vrtića Tići Vrsar Manuela Janko.

Foto Konjički klub Spirit

POREČ: Dva zlata i srebro za KK Spirit na Istarskom kupu daljinskog jahanja

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

Učenici OŠ Tar-Vabriga upoznali sakralnu kulturu Zagreba u projektu “Međureligijska kultura”