in

Župan s ravnateljima škola: Ulažemo 120 milijuna kuna u Novigradu, Bujama, Žminju, Puli, Marčani…

Foto Istarska županija

Prvi sastanak istarskog župana s ravnateljima srednjih i osnovnih škola uopće, održan je danas u Spomen domu, u Pazinu. Naime, Istarska županija je osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole i Učeničkog doma Pula, a župan Boris Miletić je želio osobno upoznati njihove ravnatelje te iz prve ruke saznati o obrazovnim ustanovama na čijem su čelu jer do sada nije postojala praksa da župani na ovaj način surađuju s ravnateljima županijskih škola. Sastanku su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i resorna pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Percan.

župan ravnatelji škola
Foto Istarska županija

Ravnatelji srednjih škola predstavili su tako svoje institucije, a bilo je govora i o tekućim i planiranim investicijama, izazovima s kojima se susreću, programima strukovnog obrazovanja i kurikuluma.

Na susretu s ravnateljima osnovnih škola, nakon uvodnog predstavljanja, raspravljalo se, također, o aktualnim i budućim investicijama u školsku infrastrukturu, s posebnim naglaskom na ona ulaganja koja su nužna s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave u sve škole.

Župan Miletić je ravnateljima iznio inicijativu o uvođenju objedinjene javne nabave za robe i usluge, a koja će znatno smanjiti troškove.

Podsjetimo, u proračunu Istarske županije ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju za obrazovanje iznose 120.500.000 kuna. Nakon dovršetka projekta izgradnje i opremanja nove Medicinske škole Pula, u tijeku je rekonstrukcija i dogradnja te opremanje školske zgrade TSŠ-SMSI „Leonardo da Vinci“ Buje, nastavak uređenja Društvenog centra Pula („Žuta škola“), uspostava Regionalnog centra kompetentnosti pri Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a planiraju se i investicije izgradnje ili dogradnje osnovnih škola u Sventvinčentu, Marčani i Žminju, putem Mehanizma za oporavak i otpornost.

Spomenimo i projekt izgradnje nove školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad, o čemu je bilo govora i na prošlotjednom sastanku župana Borisa Miletića i gradonačelnika Novigrada Antea Milosa. TOŠ Novigrad trenutno nema svoju školsku zgradu, već se nastava održava u dijelu školske zgrade Osnovne škole „Rivarela“, u kojoj učenici i osoblje djeluju u vrlo ograničenim prostornim uvjetima.

Od značaja je i jačanje programa Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama za što je dosad u proračunu bilo izdvojeno 50 tisuća kuna, a u ovogodišnjem su sredstva povećana na iznos od čak 500 tisuća kuna.

Izvor Istarska županija

Ilustracija Pixabay lijek tablete ljekarna zdravlje

S tržišta se povlači poznati antibiotik za liječenje odraslih i djece

OK FUNTANA/VRSAR: Odbojkašice nižu izvrsne rezultate i nadaju se državnom prvenstvu