in

Olujno nevrijeme pogodilo Jadran – potopljene rive diljem Istre, vodostaj Mirne s 24 cm narastao na 348 cm – danas smirivanje

Potopljena benzinska postaja u Vrsaru/Foto Istramet/Mia Juran
Rovinj/Istramet

Ovo je nevrijeme jedno od najizraženijih posljednjih godina. Olujno jugo puhat će i u prvom dijelu srijede, ali bez orkanskih udara. U drugom dijelu dana vjetar će prolazno gotovo oslabjeti. U četvrtak jugo umjereno, u petak i u subotu jako

Olujno jugo s orkanskim udarima koje je puhalo od utorka ujutro duž obale izazvalo je brojne probleme na cijelom Jadranu.

U prekidu su sinoć bile sve katamaranske i većina trajektnih linija u Dalmaciji.

Visoka plima potopila je brojne rive i trgove i podiglo vodostaj rijeka.

Zbog plime je cijeli dan bio otežan promet na Antenalu, a navečer je i prekinut jer je na cesti bilo oko 40 centimetara vode.

Vodostaj Mirne jutros na Ponte Portonu iznosi 348 cm, a jučer je iznosio 24 cm, objavio je Istramet.

Količine oborina noćas/Istramet

 Nevrijeme je najprije krenulo u Dalmaciji i sinoć stiglo do Istre, gdje je vjetar pokazao svoju orkansku snagu, posebice u Labinu gdje je zabilježen udar juga od 156 km/h a u Puli 128 km/h.

Razina mora se podigla i potopila rive u Rapcu, Puli, Rovinju, Poreču, Umagu, Savudriji… Društvene mreže sinoć su „gorjele“. Objavljeno je na desetine videa i fotografija koje zorno prikazuju jačinu nevremena koje nas je snašlo.

Jutros će se još pregledavati i zbrajati posljedice.

Istramet je objavio rano jutros da je od ponoći na potezu od Kanfanara do Vižinade bio pravi potop, jer je palo do 76 mm kiše.

Jako i olujno jugo s orkanskim udarima prošle noći se smirilo, no kišonosni oblaci nastavili su pristizati s jugoistoka uz sporadičnu grmljavinu.

Prema mjerenjima Istrametovih postaja, do 7 sati na potezu od Kanfanara do Vižinade pala je vrlo obilna kiša. Postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm. Od ostalih postaja spomenimo i Špinovce 57 mm, Barbarigu i Grožnjan 42 mm, Peroj 40 mm i Motovun s 37 mm.

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, uglavnom između 3 i 6 mm, isto koliko izmjereno je na Umaštini te Labinštini. Postaje u Puli izmjerile su između 17 i 19 mm, dok je već u Vodnjanu izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.

Usprkos tome što je glavnina kiše noćas zaobišla slivove istarskih rijeka, došlo je do značajnijeg porasta vodostaja. U 1 sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm (nakon jučerašnjih 24 cm!), no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

U nastavku jutra i dalje nas očekuje povremena kiša, no oborine će postupno slabiti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.

Iako se u noći razina mora snizila, zbog nadolazeće visoke vode između 8 i 9 sati moguća je nova izraženija plima, a zbog sekundarnog ciklonalnog centra oko Tršćanskog zaljeva sredinom dana može biti i pojačanog uvijek neugodnog zapadnjaka.

VIŽINADA: Marta Živković Poropat natječe se za najboljeg zaposlenika Hrvatske i nagradu od 100.000 kuna! Evo kako glasati za nju

Država kompenzira: Gradovima 430,8 milijuna kuna zbog povećanja neoporezivog dijela dohotka – Istra velik gubitnik