in

POČELO JE, POČELO: GRAD POREČ pronašao način kako eliminirati bankomate

Bankomat mora se ukloniti do 1. siječnja 2020./Foto Tanja Kocijančić

Ugovorom koji su najmoprimci potpisali s Gradom Porečom definirano je da se poslovni prostor gubi ako se da u podnajam, što se u ovom slučajevima i dogodilo s bankomatima. Naime, kako nas je informirao gradonačelnik Loris Peršurić, u dva poslovna prostora naložili su zakupcima da uklone bankomate ako žele zadržati prostore i dalje – i to moraju učiniti do najkasnije 1. siječnja 2020. godine.

Slastičarnica na početku Decumanusa sa svojeg je prozora već uklonila bankomat za koji nisu imali suglasnost vlasnika – Grada. Umjesto bankomata sada je ponovno prozor. Slastičarnica je trenutno zatvorena jer radi samo sezonski.

Drugi je poslovni prostor kafić na Trgu slobode – koji bankomat još nije uklonio. Valjda vlasnik čeka zadnji dan, jer je 1. siječnja pred vratima.

Slastičarnica uklonila bankomat/Foto Tanja Kocijančić

I ovaj je bankomat postavljen na donjem ulazu u kafić bez suglasnosti Grada – a da su takvu dozvolu i pitali u gradskoj upravi – nikad je ne bi dobili.

Gradonačelnik ističe da problem nisu poslovni prostori u vlasništvu Grada, nego oni u privatnom vlasništvu, a takvi su, nažalost, većina u Poreču. I zbog toga zasad bankomatima ništa ne mogu.

Bankomati po starogradskoj jezgri proširili su se poput kakve pošasti – i to ne samo u Poreču, nego u svim obalnim gradovima gdje cvate turizam. Bankomati su postavljeni bez ikakvih dozvola, posebice konzervatora koji tako nešto nikad ne bi odobrili u zaštićenim povijesnim jezgrama. A ima ih doslovce na svakom koraku.

Cijela priča počela je spornim bankomatom na Trgu slobode o kojem su pisali ljetos svi hrvatski mediji. Iako svi kažemo da je ovaj bankomat na trgu, njegova točna adresa je Ulica Nikole Tesle 8.

Nažalost, bankomat u kojem od listopada nema novaca i dalje je tamo. Unatoč prijavama i donijetom rješenju o uklanjanju, bankomat je mirno i uredno odradio cijelo ljeto.

Gradonačelnik Loris Peršurić svojom je objavom u travnju na Facebooku alarmirao cijelu javnost, jer su priču prenijeli svi lokalni i nacionalni mediji. No, iako je slučaj prijavljen policiji i inspekciji, iako su konzervatori obišli teren i doveli inspekciju, te još ljetos naredili vlasniku prostora da ga ukloni – BANKOMAT JE I DALJE TAMO, uglavljen u povijesna vrata, koja su zbog njega nagrđena i prepiljena.

Iako su konzervatori naložili uklanjanje, bankomat je i dalje u povijesnim vratima/Foto T. K.

Kada će taj bankomat konačno biti uklonjen pokušali smo dobiti informaciju iz pulskog Konzervatorskog odjela ali pročelnica nam nije bila dostupna. Kada dobijemo odgovor objavit ćemo ga, jer javnost živo zanima kada će se bankomat konačno ukloniti.

Podsjetimo na objavu gradonačelnika Peršurića iz travnja ove godine, koja je podigla veliku prašinu.

„Devastiran je jedan od najljepših primjeraka historicističkih vrata u Poreču koji pokazuje zastupljenost visoke razine umjetničkog obrta tijekom austro-ugarskog razdoblja. Sama vrata su pomalo bila i simbol Trga slobode od njegovog nastanka do današnjih dana.

Ovakvo ponašanje i manjak poštovanja prema povijesti grada starog dvije tisuće godina me boli. Boli me kao Porečana, prije svega, a onda i kao gradonačelnika. Toliki ljudi se iz dana u dan trude svojim radom, zalaganjem, djelima i ponašanjem obogatiti i uljepšati ovaj grad koji je tu bio i bit će nakon svih nas, a dovoljno je da netko sve to zanemari i svojim postupkom dokaže koliko ne voli ni Poreč ni sve što Poreč ima.

Ovo sam već prijavio i policiji i Ministarstvu kulture – konzervatorskom odjelu, kako bi netko i odgovarao za ovakvo ponašanje. Jer za ovakve devastacije svi moramo imati nultu stopu tolerancije“, napisao je Peršurić.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Više pročitajte u našem članku iz svibnja:

Donosimo blagdanski plan odvoza otpada za POREŠTINU

NOVIGRAD podijelio 900 poklon paketa socijalno potrebitima