in

PODUZETNICE IZ ISTRE: Financijska pismenost je put do uspješnog poslovanja

Foto HGK Pula - edukacija

HGK – Županijska komora Pula i Hrvatska udruga poslovnih žena Krug – Ogranak za Istarsku županiju organizirali su jučer edukaciju o financijskoj pismenosti.

Okupljene je uime Istarskog ogranka Kruga pozdravila Jasna Jaklin Majetić koja je istaknula kako Krug u suradnji s Komorom, pruža podršku poduzetništvu žena kroz edukacije, mentoriranje i savjetovanje. Zadovoljstvo nam je što smo kao županija prepoznatljivi po značajnoj zastupljenosti (uspješnih) žena poduzetnica, kao i žena na čelnim mjestima i upravljačkim pozicijama u gospodarstvu i javnoj upravi. Ove je godine Arijela Draguzet proglašena menadžericom godine, dok je prošle godine menadžerica godine bila Manuela Kraljević.

Iskustvo nam pokazuje da tvrtke, posebice one male, nemaju zadovoljavajuću razinu financijske pismenosti, stoga smo okupili pet predavačica iz različitih sektora, kako bi pomogli tvrtkama da unaprijede svoje poslovanje, rekla je Ticiana Trošt Kožljan viša stručna suradnica u HGK – ŽK Pula.

Važnost edukacije financijske pismenosti poduzetnika predstavila je dekanica Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, a Barbara Vareško Pavlović regionalna direktorica za poslovanje sa SME klijentima iz  Raiffeisenbank Austria d.d., pojasnila je kako je financijska pismenost put do uspješnog poslovanja. Elen Bambić suvlasnica pulske tvrtke Conis d.o.o. istaknula je kroz praktične savjete što financijska pismenost znači u svakodnevnom poslovanju. Na edukaciji je bilo riječi i o privlačenju i zadržavanju radnika te različitim oblicima investiranja. Kako police osiguranja mogu biti jedan od načina povećanja zadovoljstva radnika predstavila je Arijela Draguzet članica uprave Istra – agent d.o.o. dok je Sandra Pošić Dabić iz riječke tvrtke Goldman Graff d.o.o. informirala o mogućnostima ulaganja u investicijsko zlato.

Da bi se donijela kvalitetna poslovna odluka potrebno je biti informiran, rečeno je na edukaciji, a treba postojati svijest kako donošenje odluka, u većini slučajeva nosi i određene financijske posljedice.

Veća financijska informiranost poduzetnika omogućuje jaču pregovaračku poziciju, bolju prilagodbu tržištu, ranu identifikaciju mogućih problema u poslovanju, bolju komunikaciju s investitorima, kreditorima i drugim dionicima i smanjuje rizike u poslovanju. S druge strane, izostanak financijske pismenosti može voditi do toga da se sredstva tvrtke koriste neefikasno i bez ikakve interne kontrole.

Edukacija je održana uoči Svjetskog dana poduzetnica, koji se svake godine obilježava treći petak u mjesecu svibnju, objavila je HGK Pula.

Učenici u posjeti Domu za starije Poreč

Porečki učenici razveselili korisnike Doma za starije i nemoćne

Akcija u Poreču: U subotu 18.5. potpiši za besplatan i dostupan pobačaj u Hrvatskoj