in

Policija educirala noniće kako se zaštititi od prijevara i biti sigurniji u prometu

Foto Policijska uprava istarska

U organizaciji Grada Pula i Centra podrške 521 Pula, u sklopu preventivnog projekta ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”, policijske službenice Policijske uprave istarske održale su preventivna predavanja u cilju zaštite osoba starije dobi od prijevara i u cilju povećanja njihove sigurnosti u prometu. Edukacije su održane u dva termina – 28. veljače za Sindikat umirovljenika i maticu umirovljenika te 14. ožujka za Udruge osoba s invaliditetom.  

Na edukaciji u sklopu  projekta ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”  policijska službenica za prevenciju Dolores Žufić-Radolović upoznala je građane s najčešćim oblicima prijevara, načinima lažnog predstavljanja počinitelja kada dolaze na kućna vrata starijih osoba te prijevara ”na daljinu”, kada počinitelji stupaju u kontakt sa građanima putem telefona, SMS poruka, putem društvenih mreža ili e-maila. Posebno je naglašena važnost zaštite osobnih podataka, a građanima je skrenuta pozornost i na najčešće oblike online prijevara, poput krađe identiteta (Vishing, Phishing, Smishing), krivotvorene mrežne stranice banaka, krađa osobnih podataka, investicijske prijevare, prijevare u online kupnji te romantične prijevare. Policijska službenica građane je savjetovala o samozaštitnom ponašanju te kako trebaju postupiti u slučaju da posumnjaju kako je riječ o prijevari.

Edukacijom u sklopu aktivnosti ”Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi”, policijska službenica Postaje prometne policije Pula Gordana Kliman-Grabar građane je upoznala s važnošću poželjnog ponašanja u prometu i poštovanja prometnih propisa. Skrenuta im je pažnja na brigu o zdravstvenom stanju, pri čemu je naglašeno ako psihomotoričke sposobnosti osobe nisu dobre,  da bi ona trebala odustati od upravljanja vozilom i koristiti alternativne načine prijevoza. Također je bilo riječi o sudjelovanju u prometu osoba starije životne dobi u svojstvu pješaka i biciklista, kao i o glavnim greškama i opasnostima u prometu izazvanih kršenjem prometnih propisa od strane osoba starije životne dobi te su sudionici edukacije dobili preporuke za sigurno sudjelovanje u prometu, objavila je istarska policija 15. ožujka 2023.

Foto Policijska uprava zadarska

Vozio pod utjecajem droge i alkohola. Kazna je “paprena”

Wing Chun - Foto Gradska knjižnica Poreč

U Poreču naučite borilačke vještine južnokorejskog Wing Chuna s Markom Šorgom. Treninzi su besplatni