in

Dan Statuta Istarske županije – DRANDIĆ: Teška sudbina Uljanika koristi se za napad na lokalnu i regionalnu politiku

Foto Tanja Kocijančić

„Istarski statut obilježavamo kao pobjedu razuma i humanizma i to nakon dugog i upornog pregovaranja s vlastitom državom koja nas dugo nije htjela takve kakvi jesmo – otvoreni i tolerantni, dosljedni i uporni“, istaknuo je danas predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić u porečkoj Istarskoj sabornici na svečanosti u povodu obilježavanja Dana Istarskog statuta. Statut je službeno donesen 30. ožujka 1994. godine.

-Kad smo pomislili da su vremena dokazivanja i borbe iza nas, da smo konačno ravnopravna regija države u koju smo ušli vlastitom voljom prije više od 75 lit, opet se ponavlja scenarij novog iscrpljivanja, još gori nego kod donošenja Istarskog statuta. Neki se pojedinci izgleda ne mogu suzdržati i ponovno na ividjelo izlazi njihova politička nesnošljivost i zavist prema Istri i Istrijanima. Među takvim „uvaženim“ političarima nažalost ima nekih i iz Istre, u ovom tužnom igrokazu oko Uljanika. Umjesto da pomognu s pozicije koju obnašaju, oni izriču nevjerojatne neistine i šire netrpeljivost. Važnije im je tešku sudbinu Uljanika iskoristiti za napad na lokalnu i regionalnu politiku, nego raditi svoj posao i poduzimati sve da spase radnike, proizvodnju i industriju koja propada upravo zbog njihovog nečinjenja, rekao je Drandić.

U prisutnosti brojnih uzvanika, izaslanika Vlade Republike Hrvatske, saborskih zastupnika te gradonačelnika i načelnika istarskih gradova i općina okupljenima su se potom obratili uz čestitke i prigodne riječi istarski župan Valter Flego, koji je, među ostalim, istaknuo „i dok smo u Istri, svih ovih godina, radili svi zajedno – kao regionalna vlast, građani, poduzetnici, lokalne zajednice – prema većem rastu i razvoju te boljoj kvaliteti života za naše građane, državna vlast kontinuirano ima  previše nerazumijevanja, skepse i nefleksibilnosti. Istra je danas najrazvijenija hrvatska županija. S druge strane, situacija na razini države je upravo suprotna. Podijeljena i bez jasne strategije razvoja. Svjedoci smo kako naša zemlja luta. Hrvatska je danas po mnogim pokazateljima, na žalost svih nas, na začelju Europske unije. Po standardu nas prestiže čak i Rumunjska, a kako stvari stoje za koju godinu postat ćemo lošiji i od Bugarske! Mladi odlaze jer više ne vide perspektivu“, nanizao je Flego.

Govorili su zatim izaslanik predsjednice i njen savjetnik za unutarnju politiku Vladimir Lončarević, a u ime premijera pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić koja je istaknula da će Vlada i dalje podupirati istarske važne investicijske projekte. Osvrnula se na aktualnu temu Uljanika, za što je kazala da je budućnost brodogradilišta na tijelima pravne države, te da će Vlada o njegovoj sudbini donijeti održivu odluku nakon što sagleda sve aspekte. Kao izaslanik Sabora govorio je načelnik Sv. Petra u Šumi Mario Bratulić koji je pozvao Istarsku županiju na iskorake, jer je danas gospodarski samo malo iznad prosječnosti.

Svi su s govornice podsjećali na vrijednost tog za Istru važnog dokumenta od čijeg je donošenja prošlo 25 godine i kroz koji je uspjela afirmirati sve najvažnije ljudske i europske vrijednosti. Pred Istrom su brojni izazovi i iskoraci, ali ona, kako je na svečanosti naglašeno, sigurno nastavlja svoj put rasta i razvoja.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovao je mješoviti zbor Roženice iz Pazina.

POREČ: Otvorene prijave za prvu besplatnu Turističku akademiju za iznajmljivače

Tarski stolnotenisači Dominik Maršić i Raul Vojinović među 8 najboljih u regiji