in

Daus: IDS pozdravlja zabranu parcelacije poljoprivrednog zemljišta na male čestice

Primjer bespravne gradnje na poljoprivrednom zemljišta na području Općine Marčana

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus danas je sudjelovao u saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu i naglasio kako se radi o Zakonu koji je u Hrvatskom saboru doživio zasigurno najviše izmjena od svih zakona u Hrvatskoj, a kao njegov najznačajniji element dosad ocijenio je prenošenje nadležnosti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na općine i gradove.

Foto IDS – Emil Daus

Pozdravio je uvođenje sustava bodovanja prilikom izbora najpovoljnijeg zakupca, kao i prihvaćanje sugestija IDS-a o dodatnoj valorizaciji ekoloških proizvođača i uzgajivača stoke autohtonih pasmina te zadržavanje prioriteta kojima se dodatno valoriziraju mladi proizvođači, stočari, proizvođači mlijeka te ono najvrijednije – OPG-ova. Također, pozdravio je i digitalizaciju cjelokupnog postupka odabira najpovoljnijih ponuditelja, od podnošenja zahtjeva, preko bodovanja, pa do donošenje odluke o odabiru, što povećava transparentnost samog postupka.

Kao vrlo važno za područje Istarske županije, posebno njenog priobalja, napomenuo je odredbu Zakona kojom se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na čestice čija je površina manja od jednog hektara, što je prvi korak da se stane na kraj zlouporabi poljoprivrednog zemljišta i njegovoj bespravnoj namjeni. Najavio je podnošenje amandmana Kluba zastupnika IDS-a, kako bi se u potpunosti razjasnilo odnosi li se to i na privatno poljoprivredno zemljište, a ne samo na ono u vlasništvu države.

Upozorio je kako se čestim izmjenama Zakona usporava davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta te kako je čim prije potrebno izraditi Pravilnike i podzakonske akte kako bi se poljoprivredno zemljište počelo davati u zakup, ali je potrebno i uskladiti i druge zakone da bi se unaprijedila poljoprivreda i povećala poljoprivredna proizvodnja, kao i uhvatiti se u koštac sa sve većim štetama od divljači u poljoprivredi, što u Istri predstavlja veliki problem.

Daus je izrazio nadu da će ove izmjene i dopune Zakona biti efikasne i da nećemo morati ubrzo opet mijenjati ovaj Zakon i dalje usporavati procese korištenja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem jer dodaje, imamo još jako puno neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, pašnjaci se pretvaraju u šikare i šume, stočarstvo odumire, proizvodnja mlijeka se smanjuje, a mladi se ne žele školovati za poljoprivredna zanimanja jer očito ne vide perspektivu u poljoprivredi.

Na kraju, pohvalio je prihvaćanje dio prijedloga Kluba IDS-a za poboljšavanje ovog Zakona, no iskazao je nadu da će se do glasovanja ipak prihvatiti još neke sugestije, kao i ispraviti nedostatke na koje je u ime IDS-a ukazao.

Izvor IDS

presica-grad-poreckeks-pay.jpg 21. travnja 2022. presica foto tanja kocijančić peršurić matošević blažević keks pay

Građani POREŠTINE odsad mogu plaćati račune Usluge bez naknade kroz novu aplikaciju. Isto vrijedi i za Grad Poreč

Foto NK Jadran

Poreč: Aktivno proljeće u NK Jadran – Za vikend međunarodni turnir na novom kampusu