in

Istra u Saboru – Nemet: Ministarstvo ignorira turističke vodiče!

Danas je u saborskoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu sudjelovala zastupnica IDS-a Katarina Nemet i upozorila da predložene izmjene i dopune zakona ne rješavaju ključni problem za kojega se očekivalo da će biti riješen, a to je da se napokon kvalitetno, stručno i pravedno, zakonski uredi pružanje usluga turističkih vodiča.

– Već su na nacrt prijedloga ovoga Zakona tijekom e – savjetovanja pristigle brojne primjedbe stručne javnosti i udruženja turističkih vodiča, što dovoljno govori o tome da Ministarstvo turizma i sporta prilikom pisanja samog zakona nije uzelo u obzir mišljenja i argumente struke, a upravo struka mora biti temelj donošenja svakog zakona pa tako i ovog. Po riječima predstavnika turističkih vodiča koji su nam se kao saborskim zastupnicima obratili time je narušeno i ono malo povjerenja koje je postojalo između njih i resornog ministarstva, navela je Nemet i podsjetila da su, potaknuti ovakvim nedopustivim ignoriranjem turističkih vodiča od strane države, Istarska županija i devet istarskih gradova još početkom veljače pružili punu podršku turističkim vodičima i njihovim primjedbama na predloženi zakon.

– Upravo su ljudi koji rade u turizmu oni koji imaju neprocjenjivu važnost za prezentiranje pojedine destinacije turistima. O njihovom znanju, stručnosti i ponašanju prema gostima često ovisi cjelokupni doživljaj određenog grada, regije, odnosno države u cjelini kojega netko ponese sa sobom kada završi odmor i vrati se u svoju zemlju. Zato je Ministarstvo tu moralo pokazati više uvažavanja i sluha za argumente turističkih vodiča, a ne ih odbiti bez suvislog obrazloženja, naglasila je Nemet.

 – Iako bismo svi skupa željeli da su i druge gospodarske grane razvijenije, činjenica je da je turizam važan za hrvatsku ekonomiju i vidimo ogroman pad BDP-a zbog izostanka stranih gostiju tijekom pandemije. Pa baš zato onda barem da taj turistički sektor zakonski uredimo kako spada, uvažavajući prijedloge i argumente struke. Pozivam stoga Ministarstvo turizma i sporta da do drugog čitanja izradi kvalitetniji prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu koji će uvažavati turističke vodiče kao važan segment našeg turizma, zaključila je Nemet na kraju svojeg izlaganja, priopćeno je iz IDS-a.

dino kozlevac načelnik istarskgo stožera za civilnu zaštitu

U fitness centru 14 slučajeva zaraze. Kozlevac: SITUCIJA NIJE DOBRA

POREČ: Uređuju se dječja igrališta po svim naseljima