in

ISTRA U SABORU: Nemet: Vlada Zakonom o osobnoj asistenciji iznevjerila najpotrebitije – djecu s invaliditetom

Foto IDS

ZAGREB – Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, sudjelovala je u saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o osobnoj asistenciji, istaknuvši prvenstveno da je usluga osobne asistencije mnogim osobama s invaliditetom jedna od nasušnih – životnih potreba.

Naglasila je da su zastupnici IDS-a o problemima s kojima se ti ljudi svakodnevno susreću, govorili više puta za saborskom govornicom te pritom naglašavali važnost donošenja primjerene institucionalne podrške na razini države, prvenstveno kroz odgovarajući zakonski okvir koji će sustavno riješiti neke od njihovih najvažnijih problema.

Nemet je napomenula kako se raspravlja o Zakonu na koji se čekalo dugih 15 godina, no kako se nažalost radi o zakonskom prijedlogu koji ne odgovara niti propisuje najosnovnija pitanja, a to su – što je to uopće osobni asistent, koja su mu prava i obveze te kolika će mu biti plaća.

Također, istaknula je da je riječ o Zakonu koji je pun izuzetaka, za što je napomenula da je nažalost postalo pravilo kod podnošenja novih zakonskih prijedloga ove Vlade.

– Ostavlja se dojam potpunog nerazumijevanja osoba s invaliditetom jer primjerice na osobnog asistenta nemaju pravo djeca do 18. godine života, kao ni odrasla osoba s invaliditetom čiji član obitelji ima status njegovatelja, kazala je Nemet te dodala kako se javila jedna majka koja kaže da bi se možda, s obzirom da ima status njegovateljice, a po prijedlogu zakona nema pravo na osobnog asistenta za svoje dijete, trebala rastati od supruga s ciljem ostvarivanja prava na asistenta.

Saborska zastupnica IDS-a zaključila je kako iz svega navedenog proizlazi da ovim prijedlogom zakona nažalost nije učinjeno ono što je trebalo, a to je poboljšanje životnih uvjeta naših sugrađana koji su računali na nas te istaknula da se ne može oteti dojmu da se te ljude opet iznevjerilo.

Dječje odmaralište u Špadićima - Foto Vladimir Gortan d.d. Pazin

POREČ: Obnovljeno odmaralište u Špadićima otvara vrata. Djeca iz Pazina stižu nakon 5 godina

Foto Zajednica Talijana Novigrad

Zajednica Talijana Novigrad poziva na izložbu fotografija “Nije baš kako se čini”