in

KATARINA NEMET: Omogućite hitnim pacijentima liječenje u IZOLI

Današnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a u Saboru zastupnica Katarina Nemet pozvala je ministra zdravstva Vilija Beroša da prihvati inicijativu Istarske županije za sklapanje bilateralnog sporazuma o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, čime bi se omogućilo liječenje hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre u bolnici u Izoli.

Nemet je u svom govoru ukazala i na povijesnu činjenicu da su bolnicu u Izoli u vrijeme bivše zajedničke države svojim sredstvima gradili i žitelji danas hrvatskog dijela Istre, te da je 2019. godine, u sklopu programa Interreg Slovenija-Hrvatska pokrenut pilot projekt EMERGENCY Euro Region.

Glavni partneri u projektu bili su Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Opća bolnica Izola, koji su dogovorili protokol prijevoza i pravovremenog zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata u izolsku bolnicu. Time se značajno promijenio ishod njihova liječenja i smanjila potencijalna opasnost.

No, taj projekt završio je s prošlom godinom… Kako se žitelji sjeverozapadne Istre ne bi ponovo našli u nepovoljnom položaju, kako ne bi opet spali na neodgovarajuće zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata, s lošijim ishodom liječenja i nepotrebnim smrtnim ishodima, Istarska županija pokrenula je inicijativu za sklapanje bilateralnog sporazuma o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Sve naravno s ciljem spašavanja života građana Istre, ali i brojnih turista koji ovdje borave značajan dio godine.

Nemet je podsjetila da se identičan sporazum već primjenjuje na jugu Hrvatske, gdje je uspostavljena prekogranična suradnja Metkovića i Mostara i odnosi se na cijelu zemlju.

Dakle, potpisivanjem ovog bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije, stvorili bi se preduvjeti da životno ugroženi pacijenti iz sjeverozapadne Istre imaju jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu kakvu imaju i ostali stanovnici Republike Hrvatske.

– Početkom prosinca prošle godine ministru Berošu upućena je informacija o ovoj inicijativi, a kako nije bilo odgovora, istarski župan početkom veljače zatražio je sastanak na tu temu, no i dalje nažalost – bez odgovora. Apeliram stoga i ovim putem na ministra Beroša, ali i na premijera Plenkovića, da posvete dužnu pažnju ovoj inicijativi, da se s njom upoznaju, te da podrže sklapanje sporazuma koji će žiteljima Istre omogućiti jednako pravo na zdravstvenu skrb kakvu imaju i ostali stanovnici Hrvatske. Ništa više, ali – ni manje od toga, zaključila je Nemet.

Izvor IDS

Dvije zaposlenice bolnice pokrale pacijente na respiratorima

Županija dodijelila 43 stipendije vrijedne pola milijuna kuna