in

NOVI PAKET TURISTIČKIH ZAKONA: Središnjoj Istri samo 1 posto sredstava

Foto: TZ središnje Istre

Saborski zastupnik IDS-a, Emil Daus, u Saboru je sudjelovao u raspravi o paketu zakona iz područja turizma. Smatra kako je predlagatelj nažalost, propustio prihvatiti niz dobronamjernih i argumentiranih prijedloga koji su se mogli čuti tijekom saborske rasprave u prvom čitanju, kao primjerice ukidanje turističkih razreda, tako da ovi zakoni sadrže neka dvojbena i loša rješenja, do kojih je došlo bez konzultacije struke i koji će na razvoj hrvatskog turizma djelovati dugoročno ograničavajuće, a time i štetno.

Istaknuo je da uzimanje u obzir kriterija ”opće razvijenosti” prilikom raspodjele sredstava prema regionalnim i lokalnim TZ-ima ne vrednuje doprinos pojedine regije u ukupnom turističkom prometu Hrvatske i ne odražava realne potrebe pojedinih sredina, poput područja središnje Istre, objavio je IDS danas.

– O kakvim ulaganjima mogu promišljati u tim sredinama s tim iznosima? Ovo je kozmetika, a ne sadržaj. Vi to nazivate reformom sustava? Vi ovo nazivate decentralizacijom? Vi ni ne razumijete što znači decentralizacija, osim prije svakih izbora, poručio je saborski zastupnik IDS-a.

Naveo je kako je Istarskoj županiji raspodjelom sredstava prema indeksu razvijenosti pripalo samo 1% sredstava za dodjelu potpora turistički nerazvijenim područjima.

– A kada se uzme u obzir to da Istra ostvaruje gotovo trećinu turističkog prometa cijele Hrvatske, držimo da je 1% sredstava potpora za turistički nerazvijena područja u Istri puno manje u odnosu na to koliko istarski turistički djelatnici doprinose hrvatskom turizmu, kazao je Daus.

Napomenuo je i da IDS zadnjih godina kontinuirano upozorava kako je stanje u turističkom sektoru takvo da je hrvatski turizam nekonkurentan i to ponajprije zbog neadekvatne politike Vlade RH koja ne poduzima nikakve konkretne mjere da bi se riješili problemi i izazovi našeg turizma.

Na kraju, ukazao je i na stopu PDV-a od 25% na ugostiteljstvo, koja prema relevantnim studijama i analizama ugrožava investicijski, a time i razvojni ciklus turizma, a neizravno utječe i na to da u sektoru turizma radnici imaju preniske plaće, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću IDS-a.

U Lovranu ovog vikenda počinje 19. Festival šparuga

NOVA REGULACIJA PROMETA U PULSKOJ BOLNICI: Zatvoren ulaz pored zaraznog odjela