in

PONEDJELJKOM U POREČU: U Vialama lokalni proizvođači nude svoje voće, povrće, maslinovo ulje, lavandu, pršut…

Foto Tanja Kocijančić

Danas, 5. kolovoza, praznik je i neradni dan, pa su zato članovi udruge Istarska web tržnica u porečkim Vialama izložili svoje proizvode već ujutro. Inače, poljoprivrednici od ove godine ponedjeljkom u Vialama budu od 18 do 23 sata. Jedino je danas moguće njihovo voće, povrće, proizvode od konoplje i lavande, maslinovo ulje i suhomesnate proizvode kupiti tijekom cijelog dana.

Jesu li zadovoljni prodajom popričali smo direktno s njima. Dok su neki zadovoljni, drugi baš i nisu, jer kažu da nema dovoljno prolaznika u Vialama, za razliku od Trga slobode gdje ima puno više ljudi – i domaćih i turista.

Danas su maslinovo ulje nudili OPG Bottezar iz Vranjeg Sela kod Vižinade, OPG Rioža Marčelo iz Musaleža, OPG Pršurić Davor iz Poreča i OPG Poropat iz Nove VAsi. OPG Herak iz Sv. Lovreča na svom je štandu nudi proizvode od lavande, potom konoplju i njene proizvode OPG PRenci iz Kringe, dok OPG Udovičić iz Žminja ima svoj pršut, kobasice, žlomprt, pancetu i salamu.

Milan Udovičić veli da je zadovoljan Porečankama i Porečanima, jer mu se mnogi vraćaju svakog ponedjeljka. Više kupuju domaći, a stranci to čine racionalno, onoliko koliko misle da će pojesti. Zadovoljna je i Gracijela Poropat iz Nove Vasi, jer kaže da hrana uvijek dobro ide. Nudi ona i svoje voće i povrće, ali i čentrine koje sama pravi, kao i vrećice s lavandom. Naći će se kod nje domaćeg lješnjaka, marmelada, breskva, šljiva, krumpira, kruške, pomidora… Dodaje da se njihova kampanja nalazi kod Jame Baredine i da više ne prodaje na porečkoj tržnici, nego samo po sajmovima.

Svi proizvođači maslinovog ulja redom su kazali da bi prodaja mogla biti i bolja, a slično je i s lavandom iz Sv. Lovreča. Kupuju sitnice, a za veće komade znaju se i cjenkati. OPG-u Prenc iz Kringe kaže da se ne isplati baš uvijek dolazak u Poreč s obzirom na promet. Nudi dobre i zdrave proizvode od konoplje, a više kupuju stranci nego domaći. U ponudi ima ulje, kreme, čajeve, proteine i brašno od konoplje koja je bogat izvor vitamina, energije i omega 3 masnih kiselina.

Tko želi kupiti zdravo i domaće, može to učiniti još večeras do 23 sata. Oko 18 sati stići će još i drugi članovi Istarske web tržnice, pa će ponuda biti bogatija.

Za one koji ne stignu, ova udruga već u četvrtak, 8. kolovoza, organizira smotru svojih domaćih proizvoda na porečkom Trgu slobode.

Pa je i to prilika za sve koje vole domaće i zdravo da kupnjom ovih proizvoda podrže lokalne poljoprivrednike.

VIŽINADA: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Talijanski pjevač UMBERTO TOZZI prvi put u Hrvatskoj nastupa na festivalu Rocks&Stars