in

Dva milijuna kuna za stipendije, prijevoz učenika i dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika

Loris Peršurić i Vesna Kordić

Više od dva milijuna kuna izdvojit će se ove godine za stipendiranje stotinu učenika i studenata, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica za društvene djelatnosti Vesna Kordić.

– Trenutno su otvoreni svi natječaji, stoga pozivamo sugrađane da se prijave. Naime, Poreč je uz osvojenu titulu grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, svrstan i u kategoriju najboljih gradova po pitanju demografije, obrazovanja, mladih i djece. Prioritet našeg rada je briga o svim našim generacijama, posebice najosjetljivijim skupinama. Zato smo prije tri godine, kao prvi u zemlji, pokrenuli model sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim porečkim umirovljenicima i to kroz vrlo dobru suradnju s predstavnicima porečkih umirovljenika i udruga. Tako i ove godine sufinanciramo dopunsko zdravstveno osiguranje porečkim umirovljenicima i to u iznosu od po najviše 420 kuna, najavio je gradonačelnik.

Javni poziv je otvoren od prošlog tjedna, a ovom prilikom pozivaju se porečki umirovljenici da zahtjeve i dokumentaciju donose u Upravni odjel za društvene djelatnosti na adresi Poreč, Obala maršala Tita 4 (prizemlje desno od ulaza), ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 11 sati i utorkom od 12 do 15 sati.

– Proteklih godina Grad Poreč kontinuirano stipendira oko stotinu učenika i studenata godišnje. Ovisno o godini i broju prijava, broj može biti nešto veći ili manji, no svi oni koji jednom ostvare pravo na gradsku stipendiju, nastavljaju je primati tijekom cijelog svog redovnog školovanja, jer se ne moraju prijavljivati na natječaj svake godine. Na godišnjoj razini govorimo o iznosima od gotovo milijun kuna za sve stipendije, rekao je gradonačelnik i napomenuo kako je natječaj za stipendije otvoren sve do 31. listopada.

U školskoj/akademskoj 2018./2019. godini Grad će dodijeliti pet stipendija učenicima srednjih škola, od kojih se dvije financiraju iz sredstava socijalnog programa, te 24 stipendije studentima visokoobrazovnih ustanova, od kojih se pet financira iz socijalnog programa. Jedna učenička i dvije studentske stipendije dodatno će se dodijeliti onima koji se školuju za deficitarno zanimanje i to za medicinsku sestru/medicinskog tehničara, profesore matematike, fizike, biologije, kemije, zatim za rehabilitatora, logopeda, inženjera/magistra medicinske biokemije i doktora medicine. Visina stipendija iznosit će mjesečno 600 kuna za učenike, a 800 kuna za studente. Za deficitarna zanimanja ta će potpora iznositi 1.200 kuna za učenike, odnosno 1.600 kuna za studente.    Isto toliko iznose stipendije po socijalnom programu.

– S oko 240 tisuća kuna godišnje sufinanciramo i prijevoz učenika srednjih škola izvan Poreča. Ove godine prvi put sufinanciramo srednjoškolcima koji stanuju u porečkim prigradskim naseljima put do Poreča. Za ove prijevoze dio plaća Ministarstvo, a dio koji bi trebali plaćati roditelji plaća Grad. Na prvu se može činiti da su određeni iznosi sufinanciranja prijevoza premali. No, Grad pokriva razliku koju za učenike ne pokriva Ministarstvo. Odnosno, negdje Ministarstvo daje više – negdje manje ovisno o cijeni prijevoza, pa se sukladno tome i pokriva preostali iznos karte, objasnio je Peršurić.

Pravo sufinanciranja troškova prijevoza ostvaruju učenici koji dnevno putuju od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, ukoliko im je prebivalište udaljeno najmanje 5 kilometara od srednje škole koju pohađaju, a upisani su u programe redovitog obrazovanja u jednoj od srednjih javnih škola sa sjedištem u Poreču, Bujama, Pazinu i Puli. Pravo ne ostvaruju učenici koji putuju u srednju školu u Rovinj, jer za taj smjer Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokriva 75% cijene karte. Grad će sudjelovati u cijeni mjesečne učeničke karte s iznosima kako slijedi:

Relacija                                                                Iznos

za relaciju Poreč-Pazin Poreč                                    113,00 kuna,

za relaciju Poreč-Pula-Poreč                                     192,00 kune,

za relaciju Poreč-Buje-Poreč                                     67,00 kuna,

za relaciju Nova Vas-Poreč-Nova Vas                      127,00 kuna,

za relaciju Kukci-Poreč-Kukci                                    33,00 kune,

za relaciju Červar-Porat-Poreč-Červar-Porat             127,00 kuna,

za relaciju Bašarinka-Poreč-Bašarinka                       33,00 kune,

za relaciju Buići-Poreč-Buići                                    127,00 kuna,

za relaciju Kadumi-Poreč-Kadumi                            127,00 kuna,

za relaciju Kirmenjak-Poreč-Kirmenjak                   154,00 kune,

za relaciju Žbandaj-Poreč-Žbandaj                           197,00 kuna,

za relaciju Baderna-Poreč-Baderna                          107,00 kuna.

Zaključno su gradonačelnik i pročelnica napomenuli kako je ovo samo jedan dio demografskih mjera koje Grad već godinama provodi, no kako su natječaji u isto vrijeme otvoreni, dodatno se pozivaju ljudi da iskoriste svoje pravo i prijave se za potpore.

Poreč: Prime Bikini Fitness Team vratio se s natjecanja u Tarantu s čak pet pehara

Mjesec poduzetništva u Poreču: predavanja Marinele Dropulić Ružić i Anamarije Cicarelli