in

Poreč: Otvorena izložba korisnika Centra za inkluziju – Dođite pogledati radove i podržite ih!

Na izložbi u Poreču - Foto Tanja Kocijančić

Tijekom svibnja, a povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama u 6 gradova u Istri otvorene su ili će se otvoriti izložbe slika u okviru 1. Festivala likovnih radova korisnika centara za inkluziju. Cilj ovih aktivnosti je osvijestiti i senzibilizirati opću i stručnu javnost, obitelji osoba s intelektualnim teškoćama te lokalne donositelje odluka o pravima osoba s intelektualnim teškoćama, u prvom redu o pravu na život u zajednici te s tim povezanim temama, a posebice o važnosti i dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga, važnosti procesa deinstitucionalizacije, samozastupanju osoba s intelektualnim teškoćama te prikazu primjera dobre prakse.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Izložbe su već održane u Bujama, Novigradu i Labinu, danas je otvorena u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, a slijedi i u Puli 31. svibnja u 11 sati u čitaonici Kluba umirovljenika Pula—Giardini 14.

U Poreču se danas u 11 sati okupila poprilična gužva. Malu galeriju ispunili su radovi 11 korisnika Centra za inkluziju i podršku u zajednici Poreč koji djeluje uspješno već 15 godina i okuplja osobe s intelektualnim teškoćama s cijele Poreštine.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Izložbu je uz prigodne riječi otvorio gradonačelnik Loris Peršurić, koji je dobio mogućnost da među brojnim lijepim likovnim radovima odabere jedan za sebe kao poklon za podršku koju im stalno pruža.

Prije njega ovu inicijativu je predstavila Tihana Mikulčić iz Grada Poreča te Ozren Catela, predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Radovi korisnika diljem Istre nastali su tijekom mjesec dana a rezultat je putujuća izložba.

tanja-kocijančić-izlozba-porec-centar-za-inkluziju-2.jpg 24. svibnja 2022.
Foto Tanja Kocijančić

-Ne mogu vam opisati ponos i sreću na licima naših malih/velikih umjetnika danas. Otvorenje je bilo predivno i emotivno i sigurna sam da ćemo ovo pamtiti i pričati još dugo. Od srca hvala našem Ozrenu na ideji, našem Gradu Poreču i gradonačelniku Lorisu koji je čovjek sa srcem, ekipi Pučkog otvorenog učilišta Poreč, dragim kolegama i ekipama koje su nas danas došle podržati i svima koji nas podržavate i pratite. Našu izložbu možete posjetiti do nedjelje od 10 do 12 i od 18 do 21 pa svakako dođite i podijelite radost s nama, poručila je voditeljica Centra za inkluziju Karolina Štauber.

Loris i Loris - foto FB Loris Peršurić
Loris i Loris – foto FB Loris Peršurić

Centar za inkluziju i podršku u zajednici u Poreču s radom je počeo 2007. godine, a pruža usluge poludnevnog boravka za desetak osoba s intelektualnim teškoćama s područja Grada Poreča te općina Tar-Vabriga i Kaštelir-Labinci. Aktivnosti se provode svakodnevno u trajanju od šest sati te ovisno o događanjima u zajednici i u dane vikenda. Sportsko-rekreativna aktivnost, radno-kreativna, inkluzivno-edukacijska i socijalizacijska aktivnost samo su neki od sadržaja koji se provode u Centru, a osmišljeni su zajedno sa članovima

Foto Judo klub Istarski borac Pula

Judaši Istarskog borca osvojili četiri medalje na Prvenstvu Hrvatske

Šimleša s korisnicima - Foto Dom za starije i nemoćne Poreč

Poreč: Pisac Bruno Šimleša uljepšao dan korisnicima Doma za starije i nemoćne