in

POREČ: Počelo postavljanje fotoprinta i skele na palaču Becich

Foto Grad Poreč

U tijeku je postavljanje zaštitne skele i fotoprinta na palaču Becich u porečkoj starogradskoj jezgri.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Podsjetimo, Grad je ovu palaču kupio na dražbi prije nekoliko godina, tako što je iskoristio pravo prvokupa, kako bi ovo vrijedno zdanje zaštitio i priveo namjeni. U međuvremenu su palača i njeno dvorište očišćeni, a mačke koje su tamo boravile su humano zbrinute u novouređenom skloništu za mačke pri Veterinarskoj bolnici Poreč i drugdje. Nakon toga, od Instituta za poljoprivredu i turizam naručena je izrada Studije isplativosti same palače Becich, koja je dovršena. 

Kako se radi o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro i koja se nalazi u starogradskoj jezgri, želja je zaštititi ovaj vrijedan dio gradske povijesti i privesti ga svrsi, a sve u sklopu velikog investicijskog ciklusa i obnove koju posljednjih par godina prolazi starogradska jezgra Poreča.

Grad s više ustanova razgovara o budućoj namjeni zgrade – od prijave na eventualno dostupne EU fondove, koji su često za takve projekte nedostupni zbog prevelikog indeksa razvijenosti Poreča, pa do javno-privatnog partnerstva, sve temeljem izrađene Studije isplativosti koju je izradio Institut.

Grad palaču ne namjerava prodati, već se pokušava pronaći najbolji model, koji će biti dugoročno održiv, a ne ishitren. Sve to iziskuje i dosta vremena, jer se radi o zaštićenom kulturnom dobru, pa je zato odlučeno da se palača, iz prvenstveno sigurnosnih i estetskih razloga, zaštiti i obloži fotoprintom, s obzirom na to da se radi o frekventnoj lokaciji, u blizini škole i vrtića. Postavljanje bi trebalo biti dovršeno krajem idućeg tjedna, saznajemo u Gradu Poreču.

sajam poljoprivrednih proizvoda

POREČ: U četvrtak prvi Sajam poljoprivrednih proizvoda Istarske web tržnice

Foto TZ Novigrad

NOVIGRAD spreman: Čekaju vas koncerti, ex tempore, radionice, izložba oldtimera…