in

Poštuju li vozači električnih romobila propise? Istarska policija kreće u prometnu akciju kontrole

Romobili - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Policija će provoditi pojačane kontrole, a vozače električnih romobila pozivamo da poštuju prometne propise radi vlastite i tuđe sigurnosti u prometu

Ovog tjedna, od 17. do 23. srpnja, policijski službenici će na području Policijske uprave istarske provoditi pojačani nadzor i kontrolirati poštuju li vozači električnih romobila zakonske odredbe koje reguliraju njihovo sudjelovanje u prometu.

Za vrijeme pojačanog nadzora kontrolirati će se brzina kretanja električnih romobila (zakonski naziv: osobnih prijevoznih sredstava), korištenje zaštitne kacige, nepropisno korištenje slušalica ili mobitela, kretanje površinama koje nisu namijenjene osobnim prijevoznim sredstvima, nepropisni prijevoz osoba na osobnom prijevoznom sredstvu, korištenje svjetala noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti te reflektirajućeg prsluka i drugi prekršaji.

Podsjećamo da  električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina te da na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.
Što se tiče slušalica, vozač električnog romobila ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na oba uha čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Vozači električnih romobila dužni su kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva.

Kada se vozači električnih romobila kreću biciklističkom stazom dužni su, pri prelasku kolnika, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju te kolnik prelaziti, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, a ako biciklistička staza nije označena preko kolnika, dužni su zaustaviti osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza ili kolnika ceste.

Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Također podsjećamo da vozač električnog romobila ne smije ostaviti romobil bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, već samo na za to posebno uređenim i označenim mjestima.

Pozivamo sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise.

Izvor PU istarska

Ilustracija - Foto Policijka uprava istarska

Lukavi prevarant u Umagu tražio povrat novca za proizvod koji uopće nije kupio

Foto TZ Poreč - Manuel Paljuh

POREČKO LJETO: Nedjelja uz predstavu za djecu „Little Red Riding Hood“. Sljedeća izvedba u kolovozu